Димитър Манолов: Хората масово не се осигуряваха през 90-те, ето го резултатът

NetNews

"Твърде много хора към навършването на пенсионната възраст най-вероятно няма да имат изискуемия осигурителен стаж, за да получат поне минималната пенсия. В 90-те години казахме, че няма правила, хората масово не се осигуряваха – резултатът е такъв, какъвто го виждаме", каза президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов в предаването "Денят ON AIR" на телевизия Bulgaria ON AIR .

По думите му това е много сериозен проблем, а общата философия на пенсионните системи не предвижда движение назад в изискванията. Манолов подчерта, че държавното обществено осигуряване не получава тези средства, които лицата биха преместили от партидите си в посока първия стълб, те отиват в "Сребърния фонд".

"Информацията, която пенсионните дружества предоставят, е малко като сметките на "Топлофикация". Държавата няма как да направи разяснителна кампания за всеки един случай. Може би в България прекалено много се избърза с постигането на показателите стаж и възраст. Решението е да се намали изискването за осигурителен стаж. Казармата се признава за осигурителен стаж, но на войниците в казармата този период им се признава като трета категория труд", обясни Манолов.

И добави, че в същото време сержантите, офицерите и генералите се пенсионират по първа категория труд

"Не се е увеличило потреблението, но се увеличи неговата отчетност, защото сега не ходим на кръчми, където не се отчита потреблението, а пазаруваме в магазини, където се отчита. Рисковано е децата да ходят на училище в пандемия, но децата след 7 и 12 клас трябва да положат матура. Трябва да се помисли кое е по-малката беля", каза още президентът на КТ "Подкрепа".

Той прогнозира, че безработицата няма как да скочи рязко.

"Характерът на тази криза е по-различен, тази криза не е икономическа. Взеха се мерки, запазиха се работни места. Първите трусове бяха смекчени", обясни Димитър Манолов.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Започна втора и трета фаза на строителството на АЕЦ „Бушер“ в Иран

В Иран започна строителството на втората и третата фаза на атомната електроцентрала „Бушер“, стана ясно от думите на Хади Бейгинджад, който е член на Енергийната комисия към парламента на страната. Според него основите на втория енергоблок на атомната електроцентрала са в процес на изграждане, стартирали са и подготвителните дейности на […]