Директорът на ПСС: Ако имахме хеликоптер, щяхме да спасяваме за 1 час, а не за 11 часа

NetNews

Ако имахме хеликоптер, спасителните операции в Стара планина щяха да завършат за час и половина, а те продължиха 11 часа, заяви директорът на Планинската спасителна служба към Българския червен кръст Емил Нешев в "Тази неделя" по bTV.

„Изключително болезнена е темата за липсата на хеликоптер за ПСС. Не знам как са се чувствали пострадалите през това време, докато ги обработим, докато ги свалим долу до линейките. Да не говорим за рисковете, в които поставяме спасителите. Смятам, че отговорните лица и институции трябва да вземат мерки в крайна сметка. Това е поредният случай, в който липсата на хеликоптери се отразява до такава степен на нашата работа“, каза Нешев.

„Чувам, че първият хеликоптер ще го имаме през 2023 г. А дотогава? Колко души трябва умрат?“, попита директорът на Планинската спасителна служба и отбеляза, че темата за спасителните хеликоптери се повдига след инцидент в планината, но няколко дни след това отново се забравя.

Що се отнася до причините за тези инциденти в планината, особено през последните дни, те „са комбинирани. Подценяване на условията в планината и липса на информация за условията там. През последната година планините са пълни с хора, търсят начин да се раздвижат“, каза Нешев.

Не е имало възможност загиналият на 2 януари алпинист да бъде спасен. Той е загинал още по време на падането от нараняванията си, съобщи директорът на Планинската спасителна служба.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Нагорни Карабах: Армения потвърди гибелта на 3330 свои граждани

Арменското министерство на здравеопазването е провело съдебно-медицинска експертиза на 3330 тела на загинали във войната в Нагорни Карабах, съобщи Armenia today. В процес на изследване са още 871 проби. Чрез съдебно-генетично изследвания са идентифицирани 436 тела, 66 от които през последните 10 дни. Арменското здравно министерство скоро ще разполага с […]