Дончева за проектокабинета на Слави: Такива ходове водят до под кривата круша

NetNews

"Какви идеи има някой за кабинет, дали е реалистично с 25% от парламента да слагаш на масата кабинет като първа и последна инстанция, дали това някъде е прието, това го оставям настрани. Но това е предварително блокирано. В политиката такива хазартни ходове водят до под кривата круша. Независимо че Слави е афиширал нещо, то е извън контекста на парламентарната процедура… Нощес Ива Митева и Слави Трифонов са прозвънели на някои от служебните министри, за да ги питат дали ще се включат в правителството. Това ми се видя много екзотично".

Това каза пред БНР Татяна Дончева от коалиция "Изправи се! Мутри, вън!".

Според нея е важен въпрос да се направи правителство и да има ясен мандат.

"Парламентът ще излъчи работещо правителство. Въпросът е във формулата и в политическата сръчност. Грубите действия и налагането на диктат не водят до нищо в политиката… Опасявам се да не ме накарат да подкрепям кабинет от несъстоятелни хора, които освен глупости, не могат да правят друго, които нямат подготовка и квалификация… В проектокабинета на Трифонов намерих зам.-министърка на Емил Караиванов от правителството на ГЕРБ, намерих съветничка в президентството, намерих човек на СИК от варненската листа. Трябва да използваме времето да разберем кои са хората в проектокабинета, кой става, кой не става".

Ще направим правителство сами, без коалиция". Това каза по-рано през деня лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов в първото си изявление след изборите.

Изявлението му започна с думите, че "Има такъв народ" няма да прави коалиция с ГЕРБ, БСП и ДПС.

От друга страна, протестните партии не събират мнозинство от 121 гласа и именно затова те ще поемат цялата отговорност за съставянето на кабинет.

"Подкрепата, която получи "Има такъв народ" е изумителна. Благодаря ви, оценяваме вашето доверие. Съзнаваме, че вашите очаквания към нас са да изпълним с политическо съдържание тези решения и начело на държавата да бъдат излъчени почтени хора с морал, които говорят езици и да са експерти в своята област. Правителството ще бъде съставено от експерти, които ще имат приоритети", каза Трифонов.

"Всичко това ще се случи във възможно най-кратки срокове", обяви още той и представи проекто-кабинета си.

Николай Василев е предложението на "Има такъв народ" за премиер. Той бе вицепремиер и министър на икономиката (2001-2003 г.), зам.-министър-председател и министър на транспорта и съобщенията (2003-2005 г.) и министър на държавната администрация и административната реформа (2005-2009 г.).

Останалите членове на правителството са: Николай Василев – министър-председател Мария Бойчинова – министър на финансите. Любомир Дацов – министър на икономиката Наталия Митева – министър на образованието Красимир Ненов – министър на енергетиката Велислава Петрова – министър на здравеопазването Михаела Лашола – МРРБ Христо Алексиев – информационните техлогии и съобщенията Ивайло Кожухаров – министър на туризма Пламен Абровски – министър на земеделието Теодора Генчовска – министър на отбраната Лилия Иванова – министър на труда и социалната политика Станислава Армутлиева – министър на културата Петър Илиев – министър на правосъдието Радостин Василев – спортен министър Антония Валентинова – министър без портфейл по ромските въпроси Ради Найденов – вицепремиер и външен министър.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

UEFA EURO 2020: 19 полицаи са пострадали след финала между Англия и Италия

19 полицаи са пострадали след загубата на Англия от Италия на финала на Евро 2020. Срещата на "Уембли" завърши 1:1 в редовното време и продълженията, а "адзурите" надделяха след дузпи. Поражението отприщи безредици в Лондон и другите английски градове, а в резултат на това са пострадали 19 полицаи. Общо 49 […]