Дончев за писмото на евродепутатите от ГЕРБ: Това е прозрачност

NetNews

Писмото, което евродепутатите от ГЕРБ-СДС изпратиха до Европейския парламент и еврокомисарите, касаещо служебния кабинет и президента, е „в полза на информираността на нашите колеги и партньори“.

Това коментира зам.-председателят на ГЕРБ и шеф на предизборния щаб на партията – Томислав Дончев.

„Това е прозрачност. Нека партньорите ни в Европейския съюз, различните политически групи в Европейския парламент, да са запознати като минимум с позицията на нашата група евродепутати или със ситуацията в страната“, заяви Дончев.

По-рано през деня Радан Кънев също взе отношение по въпроса, като написа във „Фейсбук“, че когато той е подал сигнал към европейските институции за корупцията в България, е бил обвинен, че „клепа“ държавата и че е предател.

Попитан за мнението на Кънев, Дончев посочи, че не очаква ЕС да „поклати заплашително пръст или да се скара на някого“ и отново затвърди тезата си, че в случая става въпрос за информиране и прозрачност.

Служебният кабинет

Дончев не пожела да даде оценка на служебното правителство с аргумента, че все още е минало малко време от встъпването му в длъжност.

Все пак не спести наблюденията си относно действията на кабинета.

„Има един силен импулс свързан с реваншизъм. Тези кадрови рокади с такъв замах са даже малко повече и на правителство, което идва и ще управлява 4 години“, посочи зам.-председателят на ГЕРБ.

Според него смяната в ръководствата на публичните институции ще влоши качеството на услугите, които предоставят на гражданите.

Що се отнася до твърденията за подслушване на политици, Дончев по-скоро ги отхвърли с аргумента, че засега не е видял доказателства: „Прилича ми на претопляне на стари манджи. Жанрът с подслушването е с поне 20-годишна давност. И като че ли историята тук се повтаря като фарс или трагедия, защото с избухването на скандала се оказа, че няма доказателства за подслушване“, посочи той.

Проверката в БРР

„Дълбоко не вярвам, че за 3-4 дни или за седмица някой може да осветли или да направи достояние на обществеността какво се е случвало в една банка“, заяви Дончев.

Думите му бяха по повод обявеното от служебния министър на икономиката Кирил Петков, че банката е дала общо 1 млрд. лв. кредити на 8 фирми.

„Ние говорим за 8 кредита от близо 10 хил. раздадени кредита. Второ спекулация е, че става дума за парите на българските данъкоплатци. Привлечените от ББР средства са два пъти повече от капитала ѝ и тя разпределя ресурс, който е даден от други институции, включително и първокласни партньори като Световната банка за възстановяване и развитие“, добави той.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Най-ниските цени на клинични пътеки ще бъдат увеличени

Най-ниските цени на клинични пътеки, по които работят предимно общинските болници, ще бъдат увеличени. Това е казал служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров по време на среща с представители на Националното сдружение на общините в Република България, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. На срещата са били обсъждани и […]