Доц. Кунчев обясни кога епидемията приключва и защо хора се заразяват след първата ваксина

NetNews

"Искам да изразя благодарности към премиера Бойко Борисов, който започна тази борба. На австрийския премиер и на португалското председателство, което доведе до край това решение".

Това заяви в ефира на Нова телевизия главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев по повод новината, която обяви тази сутрин министър-председателят за осигурени още 1 259 728 допълнителни дози ваксини за България.

"Тези дози ще дойдат до края на юни, това е допълнително количество над тези 700 000, които очакваме. В края на април ще имаме избор на ваксини", подчерта доц. Кунчев.

Главният държавен здравен инспектор обяви, че в края на юни Европа трябва да достигне 50% ваксинирани.

„Ако до края на юни ние достигнем 50 % ваксинирани, каквото е целта на ЕС, реално тежка епидемия не може да има. Ако достигнем 70%, епидемичното развитие е невъзможно”, категоричен е той.

"След първа игла човек получава 60-70 % от необходимия имунитет. Ако 1 седмица след първата игла човек се зарази с коронавирус, това е напълно нормално", поясни специалистът, като обясни, че изградените антитела след 7-10 ден не могат да предпазят организма. Това може да се случи след втората игла.

"Ако седнете в кафето на Витошка и масата е на съответното отстояние, това носи ли по-висок риск, отколкото да сте в офиса или в автобуса", коментира доц. Кунчев по повод разхлабването на мерките.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Оставиха Петър Рачков зад решетките

Районният съд в Средец е взел мярка за неотклонение "Задържане под стража“ спрямо брата на комедийния актьор Димитър Рачков – Петър. Той е привлечен като обвиняем за държане на високорискови наркотични вещества и противозаконно възпрепятстване на органите на властта да изпълнят задълженията си. Обвиняемият е привлечен за престъпление по чл. […]