Доц. Кунчев: Ситуацията с COVID-19 няма да се нормализира и през април

NetNews

Главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб за справяне с коронавируса – доц. Ангел Кунчев, за пореден път предупреди гражданите, че всяко струпване на хора е опасно.

„Колкото повече хора има на едно място и извършват активна дейност, толкова по-лесно се предава вирусът. Още веднъж призовавам всеки един да преосмисли приоритетите си", отбеляза доц. Кунчев в сутрешния блок на bTV.

„В следващите 10 дни очаквам да постигнем, ако не понижаването, то да няма ново нарастване на случаите, но това ще стане, ако спазваме мерките, зависи от поведението ни. Инфекцията показа, че няма праг“, подчерта той.

„Важно е вълната да е достигнала пик и да започне да спада. Данните показват, че и през април няма да се нормализира ситуацията“, разясни експерта.

„Много хора ме убеждаваха, че спазват мерките, но цифрите показват друго. В края на седмицата ще имаме тенденцията, но е възможно мерките да се удължат и след изборите“, допълни той.

„При добра организация на изборите можем да се защитим. Важно е да избегнем пиковите часове и да няма струпвания на хора“, каза доц. Ангел Кунчев.

„Натоварването на болниците на места е много голямо. Тези лечебни заведения са на предела си. Никой няма да оставим без медицинска помощ. Частта на хората, изкарали COVID-19, и ваксинираните е много малък, за да влияе на целия епидемичен процес. Може би ще има значение след два месеца. Рано е за това. Правим много сериозен анализ на смъртността от усложнения у нас. Структурата на нашето население е застаряваща, имаме много хронични заболявания. Персоналът, с който разполагат болниците е малък и много зает и това оказва влияние“, обясни главният държавен здравен инспектор.

„До момента нямаме случаи на южноафриканския щам у нас. На Балканите обаче има случаи. От друга страна британския щам вече е доминиращ. Вирусът непрекъснато ще създава нови щамове. В момента това, с което се бори България, е английският щам“, отбеляза доц. Кунчев.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Лионел Меси разби два феноменални рекорда

Суперзвездата на Барселона Лионел Меси отново записа името си със златни букви в историята на клуба. Аржентинецът подобри рекорда на Шави Ернандес за най-много изиграни мачове за каталунците в историята. В своя 768-и двубой за Барселона снощи Меси успя да отбележи два гола на Реал Сосиедад и да запише асистенция […]