Доц. Стойчо Стойчев: Партиите избягват думата „коалиция“ като прокълната

NetNews

„Няма особено значение колко партии ще влязат в парламента, важното е управляващото мнозинство на какъв принцип ще бъде изградено… Възможно е да имаме правителство на малцинството, независимо от това че може би ще е коалиционно“. Това каза пред БНР политологът доц. Стойчо Стойчев от Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Според него от патриотичните партии с най-големи шансове за влизане в новия парламент е ВМРО.

„Другите формации са по-скоро временни играчи. ВМРО е организация, исторически формирана, има традиция и трайно формиран електорат“.

В предаването „12+3“ доц. Стойчев допълни:

„Правилото в парламентарна демокрация като България е да имаме коалиционни мнозинства и коалиционни правителства, но от времето на тройната коалиция партиите избягват думата „коалиция“ като дявол от тамян, бягат от тази прокълната дума и говорят за обединения, алианси. Но коалиционното управление е добро управление, означава договаряне на неща, които, ако са на принципна основа, гарантират минимум права и интереси на гражданите, които няма да бъдат нарушавани“.

По думите на политолога епидемията няма да се отрази на предизборната кампания.

„Всичко опира до мобилизация и способността на партиите да мобилизират вот в своя полза. Тази степен на мобилизация не се влияе от коронакризата. Тя би повлияла върху по-вяло заинтересованите от изборите. От по-ниската избирателна активност ще загуби проектът на Слави Трифонов, защото за него биха гласували хора, които рядко ходят да гласуват и избират опция по обща атрактивност, а не по твърди идеологически сантименти“.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Испания призова за общи теми за сътрудничество с Русия

Испания смята, че Европа трябва да търси общи теми за сътрудничество с Русия. Това обяви испанският министър на външните работи Аранча Гонсалес Лая, цитирана от ТАСС. Днес ще се проведе среща на външните министри на ЕС. Испанският дипломат заяви, че ЕС ще отговори с единна позиция. Признава се, че отношенията […]