Доц. Чорбанов: Ефективността на ваксините е под въпрос

NetNews

Към ваксините срещу COVID-19 трябва да се подхожда рационално, а не емоционално. Това заяви в „Лице в лице“ по бТВ имунологът от БАН доц. Андрей Чорбанов. Той посочи, че разпространението на COVID-19 ще бъде ограничено и по естествен път, но с имунизации този процес ще бъде по-бърз.

„При огромен процент хора вирусът няма да бъде детектиран, защото те имат много добра имунна защита. Между 38 и 50% от хората имат изключително високо ниво на Т-клетъчна защита. Това означава, че тези хора никога няма да се разболеят от вируса“, посочи имунологът.

Доц. Чорбанов обясни, че антителата при излекуваните пациенти често имат негативно действие. Той посочи, че в много малко болници в световен мащаб се лекува с кръвна плазма. „Смята се, че антителата могат да бъдат проводник на вируса и да попаднат в клетки, които не трябва. Т-клетъчният имунитет е това, което ни защитава“, обясни експертът.

Имунологът заяви, че ако ваксината е добра, тя ще създаде въпросния Т-клетъчен имунитет. Той посочи, че твърдо застава зад ваксино-профилактиката.

„Дали одобрените от ЕК ваксини са добри – не знаем. И не знаем заради начина, по който бяха проведени клиничните изследвания. Това е безпрецедентно по методология, смущават ме кратките срокове, в които бяха проведени тестовете. Научната общественост се притеснява, че няма научни данни за тези ваксини. Резултатите се утвърждават върху протоколи. Проблем е изборът на тестови групи – „Модерна“, „Пфайзер“, „АстраЗенека“, никой от тях не тества ваксината върху такива целеви групи, които са най-уязвими от вируса – бременни жени, деца, възрастни хора. Групите са основно млади и здрави хора“, каза още той.

Доц. Чорбанов допълни, че няма как да има лоши резултати от тестовете на препаратите, когато те се прилагат на тази група хора. Според него това поставя под съмнение ефективността на ваксините.

„Младите и здравите рядко загиват от вируса. Обикновено при тях или има получаване на страшно голям вирусен товар от многократна среща с вируса, или имат генетични предпоставки. От 3 до 5% от населението в света не реагират на ваксини или инфекции – нямат траен имунитет. Затова има повторно заразени“, обясни имунологът и допълни, че ваксината срещу ебола е пусната на пазара след 5 г. на тестове.

Той коментира, че тестваните в момента препарати имат допустимите странични реакции, но въпросът е дали ще се появят и други при прилагането им на рисковите групи.

По думите му дори той се страхува от вируса и е неразумно да се отрича съществуването му. Доц. Чорбанов призна, че дори да се спазва дистанция, да се носят маска и да има честа дезинфекция – това не предпазва на 100% от среща с вируса. Според него има научни доказателства за връзка между стреса и имунния отговор на организма.

„Паниката изключително тежко влияе на имунната система. Всички ние сме позитивни към херпес вируса, при някои хора никога не се изявява, при други – той се изявява всяка седмица. Той избива при рязък стрес“, обясни имунологът и допълни, че не трябва да се прекалява с имуностимулантите, защото може да има отрицателна реакция на организма.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Тръмп оспорва вота в Невада

Представители на американския държавен глава планират да заведат дело за изборите в Невада, съобщи ТАСС. Решението беше потвърдено от адвокат Джес Бинал. Проучват се различни сигнали от щата. Смята се, че става въпрос за голям брой нарушения. Смята се, че голям брой избиратели са гласували по два пъти. Проучват се […]