Д-р Петър Марков: Дано Борисов промени решението си за отваряне на ресторантите на 1 март

NetNews

„Надявам се премиерът Бойко Борисов да коригира позицията си за отварянето на ресторантите на 1 март“, коментира епидемиологът д-р Петър Марков в предаването „120 минути“ по bTV, цитиран от Епицентър.бг.

Министър-председателят коментира, че каквото и да се случва – на 1 март ресторантите отварят. По-късно в интервю за БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев много по-предпазливо коментира тази идея.

„Премиерът е казал това за ресторантите, но също чувам, че моите колеги – здравният министър и доц. Кунчев, говорят по-различни неща. Те са доста по-въздържани. Неговите думи ми звучат като на политик преди избори“, коментира още Марков.

По думите му ресторантите трябва да се отворят само ако се вземе предвид броя на случаите. „Имаме нарастване трета поредна седмица, нарастват и смъртните случаи“, припомни Марков.

Той коментира, че всички мерки трябва да се спазват, а ако се въвеждат нови – това да се прави рано. Марков определи темпът на ваксиниране у нас като недобър.

„В цяла Европа имаме ниска наличност на ваксини, това е донякъде поради факта, че ваксините скоро са лицензирани и фирмите трябва да ги произведат“, коментира Марков. По думите му причината у нас да има малко ваксини е, че когато са били договаряни количествата, е имало голяма несигурност.

„Сега спечелиха страните, които през пролетта поеха риск и договориха големи количества от различните ваксини“, допълни Марков.

Според него до лятото е възможно да бъдат покрити поне спешните нужди за ваксиниране.

Относно все още неясните препоръки дали хора, които са преболедували от коронавирус, трябва да се ваксинират, Марков коментира, че само една доза от препаратите може да повиши естествения им имунитет.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Незабравим Свети Валентин за роден баскетболен национал и съпругата му!

Националът по баскетбол Павлин Иванов получи допълнителна мотивация преди решителните двубои от квалификациите за ЕвроБаскет 2022. На днешния 14 февруари гардът на Рилски спортист и съпругата му – Рената, обвиха в прегръдките си новородените си близнаци. "Има много видове любов – към играта, към любимите хора… В живота на национала […]