Д-р Стойчо Кацаров: Има проблем с отчитането на смъртността

NetNews

"Ето един пример за липсващи данни. Съобщават колко положителни теста има на ден. Но никога и до този момент не се казва, колко от тези тестове са правени за първи път. Защото тестове се правят на хора по няколко пъти“.

Това каза за предаването "Брюксел 1“ на телевизия Bulgaria ON AIR председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

"Ако вие се разболеете и имате положителен тест, той се регистрира от статистиката. След десетина дни лечение се прави повторен тест, който се очаква да бъде отрицателен, но той може да бъде и положителен. Той също влиза в регистъра. Но това не е новозаболял случай. Това е един и същи човек, който има два теста. На някои хора се правят по няколко теста. Статистиката казва само общата бройка. Но ние не знаем от тези 4 хиляди души, колко са с повторни тестове, защото част от тях са така. Т. е. ние не знаем истинското число на заразените“.

Според д-р Стойчо Кацаров, има проблем и с отчитането на смъртността.

"М. г. починалите в България са с 18 000 повече, отколкото е било средногодишно за последните 5 години. От тях една трета са с причина на смъртта Ковид. А другите? Кривата на смъртността е епидемична, тя е крива на инфекциозно заболяване. При други заболявания, като сърдечно-съдови или онкологични, тази крива няма този характер – да прави пик и да слиза надолу. Тя е плоска крива“, обясни д-р Кацаров.

Според експерта, "тук очевидно става дума за хора, които най-вероятно са починали от Ковид, но просто не са били тествани. А те не са били тествани, защото до декември тестовете бяха платени. Те станаха безплатни през декември. Това е бариера. Не всеки може да си позволи да плати 100 лв.“, категоричен е д-р Стойчо Кацаров.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Доц. Мангъров: Здравната ни система е сбъркана изначално

Здравната система в България е генетически увредена. Нейният замисъл е сбъркан в основата си. Първото нещо, което трябва да се промени, е начинът на финансиране. Част от данъците трябва да отиват за медицинско обслужване, а не да се удържат отделно здравни вноски. Това заяви основният критик на правителството сред лекарското […]