Европейският парламент отново ще обсъжда корупцията в България

NetNews

Заседанието на Мониторинговата група за демокрация, основни права и върховенство на закона в Европейския парламент, на което за пореден път ще се обсъжда ситуацията в България, ще се проведе на 8 януари. Това написа в своя профил във Facebook евродепутатът Елена Йончева.

"Първото разискване, на което трябваше да участва и премиерът Бойко Борисов, беше на 28 август 2020 г. Той обаче не уважи поканата на европейските депутати. Нещо, което преди него не си е позволявал нито един министър-председател. Групата е изслушвала премиера на Малта, както и премиера на Словакия.

Българският премиер Бойко Борисов обаче през август изпрати вицепремиера Екатерина Захариева и други представители на институции на разискванията. Изслушването им не беше удовлетворително и затова в България бяха получени 29 допълнителни конкретни въпроси, свързани с разследвания на прокуратурата, проблемите на съдебната система, свободата на медиите, спазването на основните права на гражданите и др.

Мониторинговата група не остана доволна от отговорите на българските представители и отново ги покани на следващото заседание на 8 януари 2021 г.

Групата е своеобразен инструмент за „бързо реагиране“ на Европейския парламент при съмнения за проблеми с демокрацията, основните права и върховенството на закона в държавите-членки. В нея влизат едва 14 европейски депутати, а единственият представител от България съм аз", пише още евродепутатът.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Рецепта за вечеря: Кюфтета от боб

Необходими продукти: боб – 300 – 400 гр. хляб – бял- 1 филия яйца – 2 бр. лук – 1 глава магданоз – 1 връзка джоджен – 3 – 4 стръка червен пипер сол черен пипер брашно – 1 с.л. галета олио Начин на приготвяне: Изчистеният и измит фасул се […]