Евростат: Над 30% от българите не могат да си позволят адекватно отопление

NetNews

Над 30 процента от българите не могат да си позволят да отопляват домовете си адекватно, сочат данни на Евростат, публикувани в началото на годината.

Страната ни е на първо място в Евросъюза по дял на хората, които не успяват да покриват тези разходи. Средно за Европа процентът от насeлението, което не може да се отоплява е четири пъти по-малък – около 7 на сто. На второ място след България в негативната класация се нарежда Литва. Почти 27 на сто от литовците не могат да си позволят нормално отопление. Този проблем почти не съществува в Норвегия и Швейцария.

У нас все още не е изработена ясна дефиниция на „енергийно бедните“. Това е нужно, за да може цените на тока за бита да се определят от пазара – не от енергийния регулатор. Това е и изискване на Брюксел към България.

„Много е трудно, защото всяко правителство, което реши да предприеме такива непопулярни мерки, ще се сблъска със социални протести. Същевременно ние от 2011 г. предупреждавахме, че цените на електроенергията се задържат изкуствено ниски с административни и политически мерки. Те трябва да се увеличат – това ще е непопулярна мярка, но тя трябва да бъде направена“, казва Тодор Галев от Центъра за изследване на демокрацията. Страната ни е на челна позиция по дял на хората в Европа, които не успяват да се отопляват въпреки енергийните помощи, които се отпускат.

През този отоплителен сезон са подпомогнати над 283 хиляди домакинства, като основно помощите са за твърдо гориво – предимно дърва и въглища.

Енергийното министерство вече години наред подготвя либерализацията на тока, която обаче така и не стигна до битовите потребители. От ведомството съобщиха, че процесът по освобождаване на цените за бита ще е плавен, за да се осигури спокойствие за клиентите, а защитата за уязвимите групи е от първостепенно значение.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Мъж загина при тежка катастрофа в Търговищко

Шофьор на лек автомобил е загинал при катастрофа, при която са участвали още две коли. Инцидентът е станал в късния следобед в Търговищко между селата Кралево и Имренчево. Сигнал е подаден малко преди 18 часа, съобщиха от ОДМВР. По първоначални данни един от водачите е загинал, а другите двама водачи […]