Екостикерите няма да оскъпят техническия преглед

NetNews

Новите екостикери за автомобилите, които стават задължителни в България от средата на юли, няма да оскъпят годишния технически преглед, каза за Радио Варна председателят на варненския клон на Съюза на българските автомобилисти Диян Драганов.

Промяната цели да се подобри качеството на въздуха в големите градове. Стикерът ще се залепя на предния прозорец на автомобила и ще отразява екологичната категория и нивото на вредните емисии. То ще се измерва в пунктовете за технически прегледи.

„Всеки екостикер е с вграден чип, съдържащ информация за автомобила и пункта, в който е извършен прегледа. Чиповете ще бъдат разчитани от модерни камери, които вече се поставят в големите градове”, съобщи Драганов и поясни, че устройствата могат да засичат чипа, дори и автомобила да се движи с висока скорост.

Проектът предвижда да бъдат обособени зони, в които при замърсяване на въздуха над нормите, да не се допускат автомобили от определена група.

„Контролът ще се осъществява от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” и полицията”, заяви още Драганов. Все още не е ясно какви ще бъдат санкциите за нарушителите.

„На този етап не се предвижда увеличение на данъка за автомобилите в по-ниска категория, каквито са опасенията на шофьорите”, успокои Диян Драганов.

Според него, ако автомобилите с газови и метанови уредби покажат добри стойности при измерването на вредните емисии, имат шанс да попаднат в най-високата екокатегория, наравно с електромобилите, допълни БНР.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Ресторантите: Не е важно дали харесваме министъра, а дали ще работим

Ресторантите в България са затворени от 25-и ноември със заповед на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов. Тя е със срок до 31-и януари, но към момента няма яснота дали ограниченията ще продължат и след това. "Никой не иска да се наеме и да отговори на това защо едно заведение е […]