Елена Йончева зове за стабилно правителство

NetNews

"Само едно стабилно правителство в България може да осигури напредък на страната". Това заяви пред БНР Елена Йончева, евродепутат от БСП/ПЕС, член на комисията LIBE в Европейския парламент. Тя уточни, че за поредна година ЕК не отчита напредък в България в състоянието на правосъдната система, в борбата с корупцията и в медийния плурализъм. Европейската комисия представя за втора година докладите по хоризонталния механизъм за върховенството на закона на страните от ЕС.

Евродепутатката припомни, че при установяване на конкретни нарушения на върховенството на закона, това ще се отрази върху финансовата подкрепа, която оказва Брюксел:

"Група депутати от ЕП обявихме, че сме готови даже да заведем дело срещу Европейската комисия, ако не започне да обвързва финансирането с върховенството на закона".

Според Йончева при управлението на ГЕРБ не са положени усилия да се подобри средата, но и са проявили пренебрежение към загрижеността на Европейския съюз за процесите в България.

"Става дума не само за България, лидери в този негативен списък са Полша и Унгария. И в този доклад, който ще бъде представен днес, Брюксел използва един евфемизъм "предизвикателствата остават", което означава, че няма никакъв напредък и проблемите остават същите като констатираните в предишния доклад на ЕК".

В предаването "12+4" Елена Йончева коментира вътрешнополитическата ситуация в страната преди откриването на 46-ото Народно събрание:

"В интерес на всички е да има правителство, което да намери достатъчно голямо обединение за политики, а не просто за определени лица в едно правителство. Най-важно е да има стабилно правителство, което да е решено да прави реформи. Разследването на всички престъпления на ГЕРБ е важна основа, от която да тръгнем, за да изграждаме една България с работеща икономика, в която хората да имат по-високи доходи и перспектива пред себе си".

По думите ѝ няма да е добре, ако се стигне до нови предсрочни избори, защото хората са уморени.

Според евродепутатката БСП е можела да спечели тези парламентарни избори, но е трябвало да покажат, че са алтернатива на ГЕРБ, а не да се заиграват с тях:

"Спомнете си дали г-жа Корнелия Нинова не поиска от част от депутатите на БСП да гласуват за Сотир Цацаров като шеф на КПКОНПИ. Това са неща, които се виждат, знаят се и се коментират".

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Кирил Петков: Ако някой ми нарежда по телефона, ще се върна в частния сектор

“Нито аз, нито Асен Василев сме от хората, на които някой може да звънне по телефона и да каже какво да правим”, заяви министърът на икономиката Кирил Петков, който беше гост в предаването “Делници” с водещ Николай Колев. Петков беше категоричен, че ако това не се случи, той ще се […]