Еленко Божков: Енергетиката е в отчайващо състояние

NetNews

"Българската енергетика се намира в отчайващо състояние, в каквото е и държавата", каза пред БНР енергийният експерт Еленко Божков.

Според него отрасълът енергетика се управлява некомпетентно и са необходими категорични промени в управлението и в организацията. Той подчерта, че вече се вижда провалянето на проекта "Белене":

"Поставянето на един от двата реактора, предвидени за "Белене", на площадката на "Козлодуй" прави нещата още по-непрогнозируеми. Това означава, че България може да се откаже от проекта "Белене".

По думите му характерна за цялата енергийна политика е "обстановката на неяснота, прикриване на истината и дори на лъжи":

"Без обяснения на 2-ри ноември мощността на Блок 6 на АЕЦ "Козлодуй", 10-и генератор, пада до 1014 мегавата и продължава – в момента е 1020 мегавата, в следствие на което централата губи около 4,5 млн. лева за няма и 2 месеца, чист приход, при това на цена от 54,77 лв. на мегаватчас – това е енергията, която се изкупува от обществения доставчик, това е енергия за бита. Т.е. имаме едно непроизведено количество, без да е обяснено защо не се произвежда".

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Нова огромна загуба за българския спорт

Часове след Коледа и на прага на новата 2021 г. баскетболният свят в България, а и в Европа и света, тъжи от загубата на една от легендите си. Днес, внезапно, след кратко боледуване на 89-годишна възраст почина Валентин Лазаров. Тино, както бе известен, е един от едва четиримата българи, членове […]