Енергийният министър: Изпълняваме приоритетите – диверсифицираме енергийните ресурси

NetNews

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова поздрави АЕЦ "Козлодуй" и "Уестингхаус Електрик – Швеция" за подписания днес договор за анализ на безопасността за лицензиране и внедряване на алтернативно гориво в блок 5 на ядрената централа.

"С подписването на този договор правителството изпълнява един от основните си приоритети в енергетиката – този за диверсификация на енергийните ресурси", написа тя в профила си във Facebook.

Министър Петкова изтъкна, че въпреки пандемията пътната карта, подписана с Агенцията по доставките на ЕС за диверсификацията на свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" ЕАД, се изпълнява.

В Европейската стратегия за енергийна сигурност от 2014 г. се изисква цялостно диверсифицирано портфолио на доставките на ядрени материали и услуги в ядрено-горивния цикъл на всички оператори на ядрени централи в ЕС. Намаляването на зависимостта от един доставчик е в съответствие с политиката на ЕВРАТОМ за гарантиране на сигурността при производство на електроенергия за населението и промишлеността на страните членки на ЕС.

В тази връзка в АЕЦ "Козлодуй" ЕАД е разработена и внедрена програма за диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво за блокове 5 и 6 на централата, пише още Петкова.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Жена скри, че е заразена. Погуби себе си и цялото семейство

Жителката на Венецуела Вероника Гарсия погуби себе си и цялото си семейство, след като скри от тях, че е позитивна на новия коронавирус, тъй като е изпитвала страх да признае, че е заразена. Безразсъдното ѝ решение е коствало освен нейния живот, така и животите на съпруга ѝ на 33 г. […]