Жителите на Панагюрище и Чепеларе бранят районните си съдилища

NetNews

Над 4 500 жители на общините Панагюрище и Стрелча подкрепиха подписката до Висшия съдебен съвет срещу закриването на районния съд в Панагюрище.

Адвокат Петър Мулешков, представител на инициативния граждански комитет в Панагюрище заяви пред БНР следното: "Няма аргументи. Аз съм юрист, и в Инициативния комитет повечето са юристи. Е, не намираме аргументи разумни за това да ни закрият съда".

Сдружение „Заедно за Чепеларе“ внася подписка и становище във ВСС срещу закриването на Районния съд в града. Над 900 души от общината са се подписали против трансформирането му в териториално отделение към Районния съд в Смолян.

"ВСС, нито взема предвид, нито обсъжда реално възраженията на засегнатите, а вместо това голословно настоява, че няма да засегне правата им. Модел 4 е избран и без предварителен анализ на социално-икономическите последици от планираната реформа", сочат от местното сдружение. Подписката и становището са адресирани до министъра на правосъдието и до омбудсмана на Република България.

И кметът на Трън Цветислава Цветкова и председателят на Общинския съвет Бойчо Харалампиев възразяват срещу трансформирането на Районния съд в Трън в териториално отделение към Районен съд – Перник.

Така според тях ще се ограничи реалния достъп до съд и правосъдие на всички жители на общината.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Слепотата в публичната дискусия за образованието

Една стара поговорка гласи, че най-лошата слепота е на тези, които отказват да видят. Осъдителният тон на поговорката е критика към отказа на даден човек или дадени хора да обърнат внимание и да признаят нещо твърде важно, за да бъде игнорирано. За съжаление, що се отнася до образованието, твърде много […]