Забелязано извън Ловеч – Покритият мост

NetNews

Едно от най-старите инженерни изобретения на човечеството са мостовете. Те преплитат в мащабните си размери функция, добра конструктивна система и естетика. По този начин мостовете се превръщат в предизвикателство пред всеки един дръзнал да ги проектира, а след това и да ги построи.

За повечето от нас мостовете са средство за транспорт. И макар основната им функция да е именно такава, понякога конструкцията и архитектурата им са толкова впечатляващи, че се превръщат в истински произведения на строителното изкуство.

В дадени моменти мостовете са повечето символ, отколкото функция – символ на свързването.

Така както Покритият мост, построен от българския строител Никола Фичев, известен още като Колю Фичето свързва града на люляците с далечна Америка, отбелязват от Община Ловеч.

Делото на архитектурният гений Колю Фичето прескача границите на България и достига до страната на неограничените възможности. До Miami University, Oxford, Ohio. Университетът в Маями е публичен изследователски университет в Оксфорд, Охайо. Университетът е основан през 1809 г., което го прави вторият най-стар университет в Охайо и 10-ият най-стар държавен университет в САЩ.

В него учи Ана Хендрикс, студентка по архитектура, 3 курс. Преподавател на Ана е арх. Раффи Томасян, родом от Бургас. Той провокира изследователските търсения на студентите си като им предоставя списък с 34 моста от цял свят, а те трябва да подготвят курсовите си работи.

Покритият мост в Ловеч е в списъка. Един жест от българин, градящ внушителна кариера по света, но не забравил българското. Мостовете свързват хората, не бреговете. И връзката е направена в лицето на младата студентка Ана Хендрикс. В курсовата си работа освен Небесния мост на остров Лангкави, Малайзия, тя включва и Покрития мост в Ловеч.

Двата моста нямат нищо общо, но са уникални сами по себе си.

Покритият мост в Ловеч е единствен по рода си на Балканския полуостров, превърнал се в символ на града. Още три са покритите такива в Европа, а именно мостовете в Люцерн, Флоренция и Ерфурт.

Основите му са направени от камък, а останалата част от него е изградена от дърво. Още в самото начало идеята на моста е да бъде покрит, а вътре да са поместени търговски и занаятчийски дюкяни, които да обслужват местното население.

Небесният мост е построен през 2004 година и е открит за посещения през 2005 година. Той е най-високият едноопорен мост в света, като най-важно при проектирането му е била неговата безопасност. Изграден е на 700 метра височина в планината Мат Чичанг.

Любопитен факт е как едно момиче от Америка изнамира скици, чертежи и снимки на Покрития мост в Ловеч, които включва в курсовата си работа. Някои сведения сочат, че материалите са дошли от Полша, че някой там преди това е проявил интерес.

Но не това е най-същественото в случая. По-важното е, че талантът на един българин прескача границите на България и е оценен далеч извън нея.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

ЕС отзова посланка си в Куба

Посланикът на ЕС в Куба е бил отзован в Брюксел за обяснения, след като подписа отворено писмо с призив към президента Джо Байдън да отмени търговското ембарго на САЩ над острова, съобщи говорител на шефа на дипломацията на ЕС Жозеп Борел. "Поискахме от посланика да дойде в Брюксел, за да […]