Застаряващото население и липсата на транспорт обричат Северозапада

NetNews

За последните десет години населението на областите Враца, Плевен, Габрово, Монтана и Ловеч е намаляло с една пета. Липсата на транспортна свързаност и застаряващото население забавят икономическия растеж на Северна България. Оценките се съдържат в анализ на Института за пазарна икономика, който търси перспективите за развитие пред регионите на север.

Като водеща икономика на север изпъква във Варна и се подрежда трета в страната след София и Пловдив. При наличието на изградена пътна инфраструктура, Варна би могла да създаде потенциал за растеж и развитие на целия Северен и Северен централен регион, смятат от ИПИ, цитирани от Българското национално радио.

В най-бедния Северозападен район по повечето показатели се откроява Враца, но това е заради АЕЦ Козлодуй.

Информационно-комуникационните технологии там през последните години също се развиват добре.

Плевен обаче е с потенциала на център, който може да обедини този регион, но все още не успява да го реализира.

„Периферията на столицата се реализира доста добре в последните години и особено в индустриален план и най-вероятно, ако има някакъв път за промяна в Северозапада, тя стъпва през тази по-добра обвързаност със столица. Най-вероятно Враца би следвало да води тези процеси и като традиции, и като текущо състояние на икономиката“ каза Петър Ганев.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Светльо Витков отговори на Слави Трифонов за партийната субсидия

Питате ме защо не сме върнали 13 или 15 хиляди лева от държавната субсидия на "Глас Народен"… Отговарям. "Глас Народен" не взима субсидия от 2017-та година. Това заяви във "Фейсбук" лидерът на партията Светльо Витков. Парите ще върна лично, ако ме препоръчаш за заем от твоя съсед и приятел, който […]