Ивайло Мирчев: Фирмата за машините извива ръцете на ЦИК

NetNews

Фирмата вносител на машините за гласуване извива ръцете на ЦИК по недопустим начин. Известните като гросмайстори на политическата корупция опитват да надуят още цената за машините, използвайки, че ЦИК няма достатъчно време, за да организира процеса спокойно.

Години наред една и съща компания печели търговете за машини за гласуване. Милиони се дадоха за наемане, после за покупка на меко казано странни цени. Какво се случва през последните дни? – Доставчикът на машините иска увеличение на цената със 75% заради по-малкия брой поръчани машини. Това е странно, защото всеки с дори минимални познания в този бизнес знае, че ценови разлики от 75% няма и са трудни за аргументиране.

Увеличаването с над два пъти на крайната цена (хардуер и услуга) показва единствено опит на фирмата да притисне държавата, използвайки монополния си статут в момента.

Един пример: оборудването на щата Охайо, САЩ със същия тип машини за гласуване (друг производител с по-високи базови цени), заедно с всички допълнителни услуги, е струвало на щата $ 55,6 млн, което при курс 1,61 лв. за долар прави малко под 90 млн лева за 16 000 машини, при несъпоставими цена на труда и услугите. Това прави малко над 8 млн. лв. за поръчка със същия обем.

Има специфични бизнеси, свикнали да съществуват в корупционното блато на ГЕРБ – подкупващи политици, които да лобират за конкретна сделка, държавни поръчки… Това трябва да спре или да бъде ограничено до нива, които не пречат на нормалното функциониране на икономиката.

Ивайло Мирчев, ДБ, Фейсбук

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Citroen представи „баничарка“ на водород с пробег от 400 километра

През изминалия месец ви показахме предложението на Opel за водородно возило в лицето на e-Vivaro, а днес от Citroen показаха идентична концепция, само че за своя e-Jumpy. Двата модела не се различават съществено, освен по външния си вид. В сравнение с останалите версии на Jumpy, тази с водород запазва същия […]