Иван Айолов: Връзването на кабели по мантинели е техническо безумие

NetNews

Заради неупражнен контрол се стига до това безумие, до тази трагедия – така бившият шеф на Електроенергийния системен оператор и бивш заместник-министър на енергетиката Иван Айолов коментира смъртта на 16-годишното момче заради токов удар на централен столичен булевард. Пред БНР той описа случая като „вопиюща некомпетентност и безобразие“ и изтъкна, че „това е едно безумие“, плод на безконтролност от институциите, които си прехвърлят топката и демонстрират безотговорност. „Всичко това в крайна сметка се заплаща с човешки живот, което е потресаващо“, каза Иван Айолов в предаването „Преди всички“.

Той подчерта, че трябва да се даде отговор на въпроса „кога, кой и как е включил този кабел“, след като бащата на убития младеж потвърди, че също е усетил напрежението в опита си да спаси детето.

Детето е било убито от крачно напрежение. Атмосферните условия и осоляването против замръзване също са допринесли за високата проводимост, обясни специалистът.

Иван Айолов акцентира върху два основни въпроса – има ли партида в ЧЕЗ и чия е собствеността на шахтата.

Айолов смята, че следва да се изясни преместваемите обекти имат ли официални партиди в ЧЕЗ и заплащат ли електроенергия. „Ако имат такива партиди, тръгваме по веригата.“

Проектът за присъединяване на обекти се съгласува с маса институции, уточни той.

Тази шахта е елемент от тръбна мрежа, посочи Иван Айолов. По думите му по всяка вероятност собственик е Столичната община.

„На този булевард преди няколко години се прави основен ремонт. Тази тръбна мрежа, която пресича две платна на основен булевард, не може да бъде частна.“

„Абсурдно е, техническо безумие, застрашаващо живота на гражданите, това връзване на кабели по преградните мантинели. Нямам думи“, коментира Иван Айолов.

„ЧЕЗ не могат да се измъкват с това, че са до границата на собственост. Те не могат на сляпо да подават напрежение след точката на измерване“, категоричен е специалистът.

Айолов допълни, че трябва да се провери какви кабели има в шахтата – дали са само кабели с ниско напрежение или има и такива със средно напрежение.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Стефан Гамизов: Ето защо не участвам в българската политика

Напоследък много хора ме питат, защо не участвам в българската политика. Мисля, че им дължа отговори. В момента България е диктатура и властта в нея се дели между две големи организирани криминални групи, които са извършили по същество преврат и са отменили конституцията. Това, че има привидно избори, конституция на […]