Иван Нейков за втората пенсия: Най-лошото е да няма уредба на плащането

NetNews

Парламентът прие законова реформа, според която втората пенсия ще може да бъде изплащана по три начина – пожизнено, срочно или еднократно.

"За първи път става това нещо и затова хората заслужават да получат информация. Трябва да отиде човек и да попита колко са парите, Пенсионният фонд е длъжен да каже. Ако хората не бъдат информирани, те наистина ще загубят." Това заяви бившият социален министър Иван Нейков пред "България он ер".

"Мина първото четене с доста горещи дискусии. Най-лошото нещо е да няма уредба на плащането, ще дойде септември и институциите ще кажат "не знаем как да ви плащаме", коментира Нейков.

По думите му в момента се разглеждат няколко различни опции, по които хората ще мога да ползват собствените си пари.

"Тъй като това са лични пари и това бяха периоди на безработица, се получи много шарена картина – хората са натрупали различни суми пари във втория стълб. И човекът се оказва в дилема – това, което предлага проектът, е: всеки човек, който се е осигурявал от 2000 г. ще може да избере от 3 възможности – втора пожизнена пенсия – една от НОИ и една от втория стълб. Втората опция е, ако парите не са достатъчни за пенсия, може да избереш на отделни траншове да си получиш парите, и третата опция – ако са много малко, да ги вземеш накуп еднократно", обясни бившият социален министър.

И добави, че решението човек трябва да го вземе сам на базата на информацията, която НОИ и финансовите институции са длъжни да дадат.

"Това е математика, няма как всеки да се оправи със сметките. Затова трябва да са информирани хората, това е начинът им да бъдат защитени",посочи събеседникът пред Bulgaria ON AIR.

"Проблемът е, че хората виждат в пенсията благодарност, но там няма никаква благодарност. Има ли малък принос – пенсията е малка, има ли голям принос – пенсията е голяма. Това е справедливост. Точно това се получи – стимулира се сивата икономика. Как, като 50% получават еднаква пенсия, да стимулираме хората да се осигуряват? Който и да дойде да управлява след април, трябва да знае да не си играе с пенсионната система", категоричен беше Иван Нейков.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

2020-та накара една от най-малко спортуващите нации - българската, да се вземе в ръце

Иван Василев е фитнес треньор и основател на уникалната програма за физическо и духовно усъвършенстване – Functional Bodies. От години се занимава с персонални тренировки и изготвянето на индивидуални програми, както за професионални спортисти, така и за всички желаещи да водят по-здравословен начин на живот чрез промяна на храненето и […]