Икономист: 50-те лева за пенсионерите продънват бюджета

NetNews

Политиката за 50 лева към пенсиите продънва бюджета и трябва да бъде спряна.Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ икономистът Георги Вулджев. „Не е въпросът, че не искаме пенсионерите да получават пари. Въпросът е там, че това става все по-голяма и по-голяма дупка в бюджета в период, в който сме на дефицит и то на дефицит, който става все по-сериозен. Той става все по-сериозен именно заради тези прословути 50 лв. Такава политика въобще не трябваше да има“, подчерта той. По думите на Вулджев мярката е била изцяло предизборна. „Като такава беше приложена: до изборите ще има 50 лева и след това, ако ме изберете, пак ще има 50 лева. Изключително грозна политика, която изцяло бастисва и продънва бюджета. Някой трябва да спре тези пари. За пенсиите трябваше да се мисли миналата година, когато тръгнаха да ги вдигат. Трябваше да се мисли за актуализация, а не сега само вдигаме минималните пенсии и добавяме някакви добавки, за които всеки месец премиерът, който и да е той, си решава дали ще има такива пари, или не. Превръщаме българските пенсионери в роби на предизборните щения на политиците. Не би трябвало пенсионната система да функционира по такъв начин“, подчерта икономистът.

Българската банка за развитие (ББР) трябва да бъде закрита, защото не изпълнява полезна функция. „Когато нещо не може да работи добре, най-добре е просто да се отървем. Въобще, според мен, не трябва да има такава институция, чиято работа да е да подпомага бизнеса с държавни пари. Това по един или друг начин винаги ще се опорочи“, обясни той. Според него кредитната политика на ББР е много обезпокояваща и съмнителна. Георги Вулджев прогнозира, че проверката в банката, която служебният министър на икономиката назначи, ще открие нередности. По думите му, дори ръководството на ББР да бъде сменено, това не би имало дългосрочен ефект. „Кредитират се основно големи бизнесмени, и то много конкретни големи бизнесмени, ясно свързани с определени политически кръгове. Именно затова беше крайно време да се направи някакво разследване за това как точно ББР води кредитната си политика, на база на какви критерии решава да раздава кредити на съответните получатели и дали в крайна сметка изпълнява функциите си, за които уж е създадена“, допълни икономистът. Георги Вулджев коментира и връщането на Стамен Янев като изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции. Той посочи, че в позицията си на председател на Надзорния съвет на ББР, би следвало Янев да е знаел какво се случва в банката. „Служебният министър на икономиката дава, поне на пръв поглед, много положителни заявки за това каква работа ще свърши по отношение на ББР. Надявам се наистина да ги изпълни. За момента ще се доверя на неговата преценка да върне Стамен Янев, въпреки че аз като цяло съм скептичен към неговата работа“, посочи още икономистът.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Извънредна среща на външните министри от ЕС

Министрите на външните работи на държавите от Европейския съюз ще заседават днес извънредно чрез видеоконферентна връзка, за да обсъдят последните събития в Близкия изток, предаде БНТ. Срещата беше свикана в неделя от върховния представител на ЕС по въпросите на сигурността и външните работи Жозеп Борел. Ще обсъдим как ЕС може […]