Имунолог: Трябва да очакваме нови варианти на коронавируса

NetNews

Трябва да очакваме нови варианти на коронавируса, защото те постоянно мутират. Това заяви имунологът проф. Сорен Хайрабедян, директор на Института по биология и имунология на размножаването, по бТВ.

По думите му е нормално новите разновидности да доведат до по-тежко протичане на вируса и по-бързото му разпространение.

„На този етап няма научни доказателства, че мутантите ще избягат от ваксината, тъй като става въпрос за единични, точкови мутации на самия белтък, с който вирусът влиза в клетката. Това му дава предимство, тъй като промените в белтъка му позволяват по-бързо да се свързва и заразява клетките“, каза проф. Хайрабедян.

Според него многокомпонентна ваксина срещу COVID-19 може да се очаква до две години. Той обясни, че вирусът мутира на вълни и се знае, че негови варианти са циркулирали в Източна Азия още в края на 2019 г. Проф. Хайрабедян посочи, че може един човек да кара различните варианти на вируса, но те ще бъдат с по-леки симптоми, ако първият път заразата е прекарана тежко.

Имунологът заяви, че британският вариант отдавна е дошъл у нас и най-вероятно ще измести циркулиращият в момента вирус, но доказването му е сложно и трудоемко. Той прогнозира, че има възможност голямата заболеваемост в България през ноември и декември да се е дължала именно на новия вариант.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Опозицията в настъпление! Поискаха правителството незабавно да подаде оставка

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски поиска правителството да подаде оставка след доклада на "Трансперънси интернешънъл" за корупцията в страната, съобщава скопският вестник "Република". "Трансперънси интернешънъл" обяви, че Република Северна Македония регистрира най-ниския си до момента рейтинг в борбата с корупцията и се намира на 111 място, отбелязва изданието. Когато ги […]