ИТН: Готви се подмяна на вота с масови заявления за подвижни изборни секции в Кърджалийско

NetNews

Областният координатор на ПП „Има такъв народ“ за обл. Кърджали Юлия Чортленева внесе жалби в РИК и Окръжна прокуратура Кърджали след постъпила информация за крупни нарушения при разкриване на подвижни секционни избирателни комисии на територията на областта. Именно подвижните избирателни комисии създават възможност за манипулации в изборните резултати и изкривяване на ефекта, които машинното гласуване се очаква да реализира.

В регионалната структура на ПП „Има такъв народ“ са получили сигнали от лични лекари в област Кърджали, които са притеснени от искания на пациенти за издаване на документи за медицинско състояние, в което изрично да посочват, че документът ще послужи за гласуване с ПСИК. Същите удостоверения се ползват от общинските администрации в област Кърджали като основание за създаване на голям брой ПСИК. Притеснителен е фактът на драстично увеличение на ПСИК спрямо проведените избори за НС от 4 април 2021 г. Като пример може да се посочи община Крумовград, където за предишните избори са подадени 52 броя заявления, а за предстоящите към днешна дата (без процесът да е приключил) са подадени 344 броя заявления; за община Кърджали за предишните избори са подадени 214 броя заявления, а за предстоящите избори – 571 броя до момента. Увеличението само за двете общини на хората, подали заявление, които следва да имат решение на ТЕЛК/НЕЛК са 648 лица.

Използването на документ за медицинско състояние издаден от личните лекари противоречи на разпоредбите на Избирателния кодекс, както и на решение 225-НС от 13.06.2021 г., чиито текстове изрично посочват, че органът по чл. 23, ал.1 от ИК изисква извършването на проверка по служебен път за установяване увреждането на избирателя. Когато служебната проверка е неуспешна, общинската администрация е длъжна да изисква от ТЕЛК/НЕЛК документ удостоверяващ увреждането заедно с медицинска експертиза от медицински орган. Произтичащо от предходното, е недопустимо образуването на ПСИК само въз основа на удостоверения за медицинско състояние на лицата, издадени от личните лекари.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

BIRD: Автомагистрали” ЕАД разполага със стая за първа сексуална помощ

Държавното дружество “Автомагистрали” ЕАД се е обзавело със стая за първа помощ в административната си сграда. Там обаче липсва задължителният шкаф с медикаменти и превързочни материали. Няма дори един бинт. За сметка на това стаята е оборудвана с всички атрибути на квартира за интимни срещи – двоен креват, санитарен възел […]