Йенс Столтенберг: НАТО подкрепя България в борбата ѝ с Русия

NetNews

НАТО следи отблизо разследването за руските шпиони в България, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, предаде АП.

„НАТО е съсредоточен върху опазването на класифицирани документи и класифицирана информация и напълно подкрепяме България в борбата ѝ с незаконните руски действия“, заяви Столтенберг.

По-рано днес главният прокурор Иван Гешев уведоми министъра на външните работи за събрани доказателства за извършвана разузнавателна дейност, несъвместима с дипломатическите отношения от двама граждани на Руската федерация

По сигнал на Държавна агенция "Национална сигурност" са образувани досъдебни производства за престъпления срещу Република България по чл. 104, ал. 1 и чл. 109 от НК. В хода на разследването е установено, че двама граждани на Руската федерация са осъществявали нерегламентирана разузнавателна дейност, несъвместима с дипломатическите отношения.

Установено е още, че двамата руски граждани се ползват с дипломатически имунитет, съгласно Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

В тази връзка, на 22 март 2021 г., главният прокурор Иван Гешев уведоми официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследванията.

Междувременни руски политици заявиха, че ще предприемат реципрочни действия, ако страната ни реши да обяви техни дипломати за "пресона нон грата".

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Държава достигна 30-годишен максимум

През февруари цените на новите жилища в Канада отчетоха ръст от 1.9% на месечна база спрямо месец по-рано, сочат данните на Националния статистически институт на страната. Това е най-бързият месечен темп на поскъпване за последните 30 години. Спрямо февруари миналата година имотите от първичния пазар отчитат поскъпване от 7%, което […]