КАТ започва нова акция по пътищата, ще продължи чак до 31 август

NetNews

В ход е традиционната акция на Пътна полиция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“. Тя се провежда в периода между 15 юни – 31 август, а целта е опазване на живота и здравето на децата през ваканционния летен период, пише "Монитор".

По този повод са планирани както превантивни дейности, така и засилване на полицейския контрол най-вече в летните курорти и малките населени места, където обикновено децата прекарват летните месеци.

Освен провеждането на срещи, беседи и работа с деца в различни формати, целящи да повишат тяхната информираност за безопасното им поведение на пътя, са планирани и множество специализирани полицейски операции с акцент превоз на деца с моторни превозни средства и правилно поведение на пътя с велосипед.

Статистиките на Министерството на вътрешните работи показват, че през 2020 година жертви на пътя са станали общо 22 деца, а ранените са 883, като в сравнение с 2019 г. загиналите са по-малко с 11, а ранените – с 253.

Общо тежките катастрофи, регистрирани само по време на летните месеци миналата година (от 1 юни до 31 август 2020 г.) са 1889, при които са загинали 133 души.

От тях деца са 7 или 32% от всички 22 загинали през годината деца и са ранени 381 деца или 43% от всички 883 ранени през годината деца. За сравнение, през същия период на 2019 г. загиналите при тежки ПТП деца са 13, а ранените – 407.

Най-често през периода юни – август 2020 г. децата са получили наранявания или са загинали в тежки ПТП като пешеходци и пътници, а най-голям е броят на пострадалите подрастващи във възрастовите групи 15 – 17 години и 10 – 14 години.

При децата до 6-годишна възраст 2 са загинали като пешеходци, а най-много – 44, са ранени като пътници, отчитайки, че в тази възраст грижата и контролът за децата са пряк ангажимент на родителите или лицата, полагащи грижи за отглеждането и възпитанието на подрастващите.

Няма загинали при ПТП деца на възраст 6 – 9 години, а най-голям е броят на ранените в тази възрастова група при участието им в движението по пътищата като пътници.

При децата между 10- и 14-годишна възраст има по един загинал пешеходец и пътник, а най-често подрастващите в тази възрастова група са били ранявани като пътници. Две от трите загинали при ПТП деца на възраст между 15 и 17 г. са били водачи, а най-голям е броят на ранените деца-пътници в тази възрастова група.

От началото на 2021 година до края на месец май четири деца са загинали като участници в движението по пътищата, броят им е същият спрямо периода на 2020 г. През петте месеца на 2021 г. ранените при ТПТП деца са повече с 46 спрямо периода на предходната година, отбелязва се още в статистиката на ведомството.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Асен Василев: Мобилизираме 2,5 млрд. лева в подкрепа на бизнеса

С тази програма мобилизираме 2,5 млрд. лева в подкрепа на бизнеса. Това каза служебният министър на финансите Асен Василев на брифинг, на който беше представена новата Програма "Възстановяване", предаде репортер на Novini.bg. Даваме възможност на фирмите, които са дееспособни, но са използвали голяма част от обезщетенията за пандемията, да вземат […]