Кодексът на труда нажежи страстите в Народното събрание

NetNews

Остри реплики си размениха управляващи и опозиция по време на днешното заседание на Народното събрание. Причината за това станаха поправките в Кодекса на труда, с които се дава възможност за увеличаване на извънредния труд от 150 на 300 часа.

Още в началото на заседанието опозицията опита за пореден път да отмени гласуването на промените, но в крайна сметка точката влезе в дневния ред.

По време на дебатите от БСП обвиниха мнозинството, че така се отнемат права на служителите, а управляващите подчертаха, че извънредният труд ще се полага при извънредни обстоятелства и само със съгласието на работниците.

Председателят на парламента Цвета Караянчева бе категорична – предложенията за увеличаване на допустимия извънреден труд защитават правата на работниците.

"Тук пред вас съм като инженер, като човек, който е работил в производство. Аз ще ви кажа практическата част на това предложение. Точно това предложение защитава техните права. Точно това предложение защитава правата на работниците. Казахте, че няма винаги да сме депутати – вие ще отидете и ще седнете на бюрата си. Хора като мен ще отидат в производството", каза Караянчева по време на дебатите за поправките в Кодекса на труда.

Тя подчерта, че в производството може да възникнат много форсмажорни обстоятелства, които да доведат до полагането на извънреден труд.

По думите ѝ в тези случаи работниците влизат в положение и искат да има извънреден труд, който им се заплаща.

"Те ясно съзнават, че няма откъде да им дойдат средствата за заплати, ако не си изработят със собствените ръце тази продукция. Бъдете по-обективни. Не говорете манипулативно, не правете внушения", скочи Караянчева на социалистите.

По думите ѝ в производството не е като в парламента и има диалог.

"За разлика от тук в залата, където пише "Съединението прави силата" и всички сме орел, рак и щука, там, когато има форсмажорно обстоятелство, и работодатели, и работници са един екип. Там няма разделение, защото всички вземат заплата на база на изработената продукция, а не на написани разни пищовчета, които ми разнасяте…", продължи Караянчева.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Буфон: Трудът и сериозното отношение дават плодове

42-годишният вратар Джанлуиджи Буфон пази срещу каталунците и бе безупречен, като на няколко пъти отрази опасни удари на Лионел Меси. "Този мач ще ни даде увереност. Не дойдохме в Барселона в ролята на фаворит след поражението с 0:2 в първия мач у дома, а спечелихме с 3:0 и играхме по […]