Концесионерът на „Смокиня“: Няма да има нощно заведение за 2500 души, а луксозен бийч бар

NetNews

Месец след поредицата от проверки, глоби и актове, дейностите на плаж „Смокиня“ край Созопол продължават, съобщи бТВ. Бетонни блокове стоят върху пясъка. Концесионерът обясни, че те се наричат бетонни пети, ще бъдат вградени в пясъка и върху тях ще бъде поставена метална конструкция. Върху нея ще бъде сглобена и дървена конструкция.

Така, на практика, не се излива бетон на плажа, което е забранено, но блокчетата дават възможност за изграждането на масивна постройка върху плажа.

Преди месец след обществено недоволство, че багер разкопава защитените дюни, дейността беше спряна, а концесионерът глобен, не заради дюните, а защото новата схема не била съгласувана. По непотвърдена информация, в Министерството на туризма е постъпило искане за нощно заведение за 2 500 души.

„Няма да се гради нощно заведение, няма да се изгражда „Бедрум“ или „Какао“ или каквото и да е друго. Изгражда се луксозен бийч бар, с луксозен ресторант, работното време ще е до 2 ч.“, каза Иван Алексив, концесионер на плажа.

По думите му по схема на плажа ще има три заведения, съгласувани са с архитекта на общината и са внесени – „без забележка“.

„Ако има някой, който може върху 100 квадрата РЗП може да ме научи как да побера 2500 души, аз съм готов да го изслушам. Поколението на плажовете се смени, в момента плажовете се посещават от 4 поколения – моето, което иска шезлонги и чадъри, тишина и спокойствие. Второто иска увеселителни заведения с коктейли и музика. Третото иска детски и кътове. Хората, които искат диво къмпингуване са против изграждането на това заведение “, допълни той.

Екологът Спас Узунов от „Биоразнообразие“ заяви, че хората, които са против, са тези, които не искат да има „кочина на плажа“.

Къмпингар е поискал официална информация от Министерството на туризма какво ще се строи.

„Последно получих новата схема, която е одобрена. В нея виждам 2 петна на заведения, които смятам, че ще бъдат обединени в едно. Много е важно пред къмпинга да има свободни зони, защото хората, които са на къмпинга, те си ходят с чадъри, миналата година нямаше място и бяхме един върху друг“, разказа Атанас Мерджанов, къмпингуващ.

Схемата е заверена в Министерство на туризма на 10 май, ден преди правителството да се смени. А в социалните мрежи хората пишат иронично: „Индиректното бетониране на плажовете е по-екологично и хуманно.

От екоинспектората казаха, че схемата на преместваемите обекти е съгласувана, като местоположение, за да не засегне пясъчните дюни. А дали е строителство преценява Община Созопол.

След излъчване на материал по темата – Министерството на туризма излезе с реакция: „По разпореждане на министър Стела Балтова МТ ще извърши незабавна документална проверка и инспекция на място“.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Рецепта на деня: Макарони с пилешко и специален сос

Необходими продукти: 400 г макарони 300 г пилешки пържоли Зехтин Сос 150 г кашу 250 мл вода Половин лимон Половин чаена лъжичка чесън на прах Сол и черен пипер Начин на приготвяне: Оставете кашуто да престои във вода за една нощ или в гореща вода за 1 час, преди да […]