КС допусна искането на Радев за тълкуване на фигурата „специален прокурор“

NetNews

Искането на президента Румен Радев за съдебно тълкуване на фигурата „специален прокурор“ е допуснато за разглеждане от Конституционния съд, предаде БНР.

Единодушно съдиите са решили, че ще гледат по същество дали противоречат на Конституцията промените в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс. С тях беше въведена фигурата на прокурор, който може да разследва главния прокурор или неговите заместници.

С друго свое решение, отново взето единодушно, конституционните съдии са приели за допустимо и искането на държавния глава за задължително тълкуване на три текста от основния закон, свързани със законодателните практики в 44 -тото Народно събрание.

Румен Радев пита съдиите може ли да се изменя, допълва или отменя закон, приет от Народното събрание, преди да е обнародван или когато е върнат за ново обсъждане.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Конституционният съд допусна президентското искане за тълкуване на фигурата „специален прокурор“

Искането на президента Румен Радев за съдебно тълкуване на фигурата „специален прокурор“ е допуснато за разглеждане от Конституционния съд, предаде БНР. Единодушно съдиите са решили, че ще гледат по същество дали противоречат на Конституцията промените в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс. С тях беше въведена фигурата на прокурор, […]