Липсват над 10 млрд. лв. в енергетиката

NetNews

Финансовата ситуация в дружествата под шапката на Министерството на енергетиката е тежка. Структурните проблеми въобще не са решавани, отлагани са. Така са се превърнали от решими проблеми в казус, които изправя системата на ръба. Буквално. Изостанали сме и с плана за Европа. Докато другите държави са подготвяли плановете си дългосрочно, ние сме чакали. Това каза в предаването „Лице в лице“ по бТВ зам.-министъра на енергетиката Александър Николов във връзка с разнопосочните твърдения на бившата и сегашната власт. Едните твърдят, че секторът е на печалба, другите – на загуба.

„Разминаването идва от там, че едни данни могат да бъдат интерпретирани по много удобен начин“, смята той.

„В рамките на изключително кратък период се случват проекти като АЕЦ „Белене“ в смисъла на това, че е изразходен един ресурс без ефективна възвръщаемост, без ясна визия какво ще се случи занапред, към това като се добавят съществуващи проекти, които не са рентабилни и финансово ефективни – Южен, Турски или както беше наречен поток, като се добавят и проблемите с „Топлофикация-София“ и с липсата на визия за преструктуриране и натрупан дълг. В рамките на няколко години това води до натрупан ефект около над 10 млрд. Тези пари ги няма. Ако са изразходвани по адекватен начин водят възвръщаемост до мин 700 млн. на година“, обясни той

„Ние сме на загуба. Тя се увеличава и в момента сме с последен шанс това нещо да започне да се преструктурира и да заработи в правилна посока. Опитваме се да направим най-разумното решение, за да постигнем най-олекотен ефект за бизнеса“, уточни зам.-министърът.

По думите му дългосрочно цената на тока и парното ще се увеличава.

Според него обаче България може да поеме в правилна посока благодарение на Плана за възстановяване и устойчивост. Средствата, които влязат от ЕС следва да се разходват много разумно.

„Служебното правителство не би могло да се справи изцяло с проблемите, но предприемаме стъпки в правилната посока“, увери Николов.

Що се отнася до интерконекторът с Гърция, има избран подизпълнител. „Когато отидохме на инспекция, работата вървеше доста експедитивно и с добро качество. Допълнителни забавяния няма да бъдат толерирани. Очакваме в средата на 2022 година интерконекторът да работи активно“, заяви той.

„Поради това, че липсва Народно събрание, процедурата по АЕЦ „Белене“ е замразена. Какво ще се случва занапред зависи от редовно правителство. Трябва да се мисли как загубата да бъде минимизирана“, категоричен бе зам.-министърът на енергетиката, който отказа да гарантира дали ще има „Белене“ изобщо.

„Пътната карта на България липсва. Всички дружества под шапката на министерството отговарят, че подобен документ няма. Няма го и в кабинета на ексминистърът Теменужка Петкова. Не изглежда нормално такъв документ да липсва“, смята той.

За строителството на Балкански поток, Александър Николов коментира: „Проектът е правилен, изпълнението и финансовият резултат са друга тема. Не е ясно кога и как въпросната инвестиция ще се изплати. Има го разписано, но резултатите до момента не покриват очакванията. Вложените 3 млрд. лева ще се изплатят след минимум 20 г. Изпълнението на проекта е можело да е далеч по-ефективно. Частен инвеститор не би взел подобно решение. Има пропуснати ползи по проекта“, добави той.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Путин има ясна мисия

Хилари Клинтън коментира поведението на руския държавен глава Владимир Путин на срещата на върха в Женева, съобщи Вашингтон Пост. Клинтън е водеща фигура за демократите. Преди тя изпълняваше поста на държавен секретар и беше кандидат за държавен глава. Тя определи Путин като голям разрушител. Според нея той има ясна мисия. […]