Лъчезар Томов: Управляваме кризата на късмет

NetNews

„Ние управляваме до голяма степен тази криза на късмет, поради което и в момента сме със затишие заради много преболедували, не заради много ваксинирани. Ние, с цената на много преболедували и със смъртност първа в Европа и трета в света на 100 хиляди постигнахме нашия велик успех.“ Това мнение изрази в интервю за БНР Лъчезар Томов, математик, преподавател в Департамент „Информатика“ на Нов български университет.

Ако броят на заразените не се увеличи и след абитуриентските балове, това ще е индикатор колко много хора са преболедували, заяви той в предаването „Преди всички“.

„От епидемична гледна точка в момента имаме затишие, което се дължи на няколко фактора. Първият фактор е много големият брой преболедували. Официалната бройка спокойно можете да я умножите по 6, дори по 7, което прави 2 500 000. Също така имате 600 000 души с две дози. Трябва да се отчита, че официалното преброяване на населението не показва реалния брой живеещи хора у нас. Което дава доста добро съотношение преболедували и ваксинирани към общ брой.“

Според Томов заради ниската гъстота на населението и по-слабия трафик в определени региони у нас в сравнение с Германия или Англия например, при едни и същи мерки се получават различни резултати.

Ако няма навлизане на нови варианти на коронавируса у нас, можем да сме спокойни през цялото лято до септември, смята Лъчезар Томов.

„При нас имаме 60% нежелаещи да си сложат ваксина, което е най-големият процент в Европа. В Румъния са само 30%“, допълни математикът.

Според Томов по подобие на Швеция трябва да се забранят големи събирания както на открито, така и на закрито. „При капацитет 20-30% в заведенията няма да има разпространение там.“

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Божков: Бойко и Шиши, с инструмента си Гешев, не успяха да спрат "Българско лято"

Хунтата се опитваше да спре неизбежното. Олигарсите Бойко и Шиши, заедно с инструмента си Гешев направиха всичко възможно Българско лято да не участва на изборите. Не успяха. Справедливостта победи. Това написа бизнесменът Васил Божков във Фейсбук страницата си. "ГРАЖДАНСКА ПЛАТФОРМА БЪЛГАРСКО ЛЯТО ще се яви самостоятелно на предстоящите парламентарни избори", […]