Манолова: ЕРП-тата са закриляни от КЕВР

NetNews

Лидерът на "Изправи СЕ.БГ" Мая Манолова представи нов сигнал в ефира на "ЕвроДикоФ" по телевизия Евроком. Този път става дума за човек от енергийния бизнес.

"Става дума за едни рамкови договори, които заобикалят обществените поръчки. Представяме един сигнал от енергетиката. Вчера излезе докладът на КЕВР, в който енергийните дружества поискаха увеличение", допълни Манолова.

От доклада на КЕВР, публикуван вчера на страницата на регулатора, става ясно, че най-голямото увеличение на цените на тока и парното е в София. С 14,25 % ще се увеличи цената на парното и топлата вода, а с 4,21 % ще се увеличи цената на тока. Увеличението на тока за Южна България на територията на ЕВН Пловдив ще е 2,37 %, а за Източна България на територията на Енерго Про Варна – 2,14 %.

Манолова представи сигнал от граждани, постъпил в Гражданската платформа „Изправи се.БГ“, за договори на ЕВН Електроразпределение Юг за поддръжка на електроснабдителната мрежа на завишени цени. Фирмите, които са поддържали мрежата, присъединявали са клиенти и са правили планови ремонти, са отстранени с процедури, проведени на австрийски сървър по австрийското законодателство. Информацията за това е протокол със спечелилите участници. Не са ясни предложените цени и защо са избрани тези фирми за поддръжка. Ясно е обаче, че парите за поддръжка на мрежата, влизат в увеличаването на цената на тока, обясни Манолова. Решението е обжалвано в съда в Долна Австрия, след което процедурата е спряна. ЕВН обаче са продължили дейността. Без да има надлежно сключени договори с възложител се извършват строително-монтажни дейности. ДНСК е установило нарушенията, но дейностите продължават и санкции не са последвали, обясни Манолова. ЕРП-тата са закриляни от КЕВР. Регулаторът трябва да следи основателно ли е искането на по-високи цени на тока и представените разходи, категорична бе тя. Манолова настоява енергийният министър да сезира Върховната прокуратура за проверка на процедурата във връзка с вчерашния доклад на КЕВР. Според доклада в осем топлофикации има надвзети приходи от клиентите в размер на над 20 млн. лв. по вина на КЕВР. Причината е разликата в цената на природния газ от 1 юли 2020 г. до 30 юни 2021 г. Топлофикация София е надвзела 15,114 млн. лв. Останалите топлофикации са в Пловдив (ЕВН България), Плевен, Бургас, Варна, Враца, Велико Търново и Разград.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Нова руска кибератака! Срещата Байдън - Путин остава

Белият дом обяви в петък, че няма да има промени в предстоящата среща на върха между президента Джо Байдън и руския му колега Владимир Путин, въпреки че компанията "Майкрософт" (Microsoft) сигнализира за нова кибератака срещу американски правителствени агенции от страна на Nobelium – групата, произхождаща от Русия, която стои зад […]