Манолова иска спешна среща с енергийния министър заради поскъпването на парното и на тока

NetNews

От доклада на КЕВР, публикуван вчера на страницата на регулатора, става ясно, че най-голямото увеличение на цените на тока и парното е в София. С 14,25% ще се увеличи цената на парното и топлата вода, а с 4,21 % ще се увеличи цената на тока. Увеличението на тока за Южна България на територията на ЕВН Пловдив ще е 2,37 %, а за Източна България на територията на "Енерго Про Варна" – 2,14%.

Във видео на живо във Facebook Манолова представи сигнал от граждани, постъпил в Гражданската платформа „Изправи се.БГ“, за договори на ЕВН Електроразпределение Юг за поддръжка на електроснабдителната мрежа на завишени цени.

Фирмите, които са поддържали мрежата, присъединявали са клиенти и са правили планови ремонти, са отстранени с процедури, проведени на австрийски сървър по австрийското законодателство. Информацията за това е протокол със спечелилите участници. Не са ясни предложените цени и защо са избрани тези фирми за поддръжка. Ясно е обаче, че парите за поддръжка на мрежата, влизат в увеличаването на цената на тока, обясни Манолова.

Решението е обжалвано в съда в Долна Австрия, след което процедурата е спряна. ЕВН обаче са продължили дейността. Без да има надлежно сключени договори с възложител се извършват строително-монтажни дейности. ДНСК е установило нарушенията, но дейностите продължават и санкции не са последвали, обясни Манолова.

ЕРП-тата са закриляни от КЕВР. Регулаторът трябва да следи основателно ли е искането на по-високи цени на тока и представените разходи, категорична бе тя.

Манолова настоява енергийният министър да сезира Върховната прокуратура за проверка на процедурата във връзка с вчерашния доклад на КЕВР. Според доклада в осем топлофикации има надвзети приходи от клиентите в размер на над 20 млн. лв. по вина на КЕВР. Причината е разликата в цената на природния газ от 1 юли 2020 г. до 30 юни 2021 г. Топлофикация София е надвзела 15,114 млн. лв. Останалите топлофикации са в Пловдив (ЕВН България), Плевен, Бургас, Варна, Враца, Велико Търново и Разград.

Не може 6 млн. потребители на ток и парно в страната да плащат по вина на КЕВР по-високи сметки, категорична е Манолова.

Над 10% ще е увеличението на цената на парното в Перник, Бургас, Варна и Велико Търново. Между 8 % и 10 % ще е увеличението на цената на парното в Габрово, Плевен, Пловдив и Разград. Само с 1,75% се вдига парното в Сливен, който остава единственият град с повишение под 8%.

На 2 юни 2021 г. ще има открито заседание на КЕВР за цените на тока и парното, в които ще участват енергийните предприятия и топлофикационните дружества. Общественото обсъждане с гражданите е предвидено от регулатора на 7 юни 2021 г.

Манолова изразява несъгласие, че в доклада на КЕВР не е посочено по какъв начин надвзетите суми се отразяват на предложените от топлофикациите нови цени на топлинната енергия.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

От ЦСКА поздравиха съдружника на Гриша Ганчев

Съсобственикът на ЦСКА Юлиян Инджов днес става на 63 години. Клубът му честити на официалния си сайт. "Армейци, днес един от собствениците на ЦСКА Юлиян Инджов празнува своя 63-ти рожден ден. Ръководството, спортно-техническият щаб и всички служители на ЦСКА му пожелават много здраве, щастие, късмет и успехи", пишат от ЦСКА. […]