Мика Зайкова удря първия звънец на новия парламент

NetNews

Финансовият експерт на партия "Има такъв народ" 79-годишната Мика Зайкова е доайенът сред избраните депутати в 45-ото Народно събрание и на нея ще се падне честта на открие първата сесия на новия парламент.

По закон тя ще води първото заседание до избор на нови председател. Ако обаче политическите сили не постигнат консенсус по предложените от различните партии кандидатури за "първия сред равните", то Мика Зайкова може дълго време да удря звънеца на 45-тия парламент.

Зайкова е водач на листата на партията на Слави Трифонов в 24-и МИР в София.

Тя подкрепя президента Румен Радев и се ангажира пряко да работи за неговия втори мандат.

По отношение на коронавируса Зайкова е против ваксините.

Мика Зайкова е завършила Минно-геоложки университет, специалност "Минен инженер", след това и Икономически Институт "Карл Маркс", специалност "Народностопанско планирне"

Има следната следдипломна квалификация по организация на управлението

От 1964 г. до 1967 г., ТЕЦ Марица – Изток – дежурен инженер От 1967 г. до 1981 г., ИПП-Заводпроект – проектант От 1981 г. до 1989 г., Министерство на химията – експерт От 1989 г. до 1994 г., Министерство на промишлеността – Началник на управление От 1994 г. до 2017 г., КТ "Подкрепа" – икономически съветник на президента Последните доайени на парламента бяха все социалисти – Тома Томов (44-о НС), покойният Стефан Данаилов (43-о и 42-о НС), проф. Андрей Пантев (41-о НС).

Честта да открият първото заседание преди това имаха великият Коста Цонев (40-о НС), експравосъдният министър от СДС Светослав Лучников (39-о и 38-о НС), седесарят Владимир Абаджиев (37-о НС) и синият основател, покойният Йосиф Петров (7-о ВНС).

Ето някои от вижданията на Мика Зайкова.

"Не може да правиш разчети и да раздаваш пари, без да знаеш какво ще дойде като приходи". Така икономистът и синдикален експерт Мика Зайкова коментира правителствените обещания за увеличаване на пенсиите. Тя припомни, че през септември дефицитът в НОИ беше над 5 млрд. лева и изказа недоверие в твърдението на социалния министър Деница Сачева, че трансферът от държавния бюджет за 2020 г. ще бъде 4,134 млрд. лв.

"Това, което предлагат ГЕРБ, създава деформация в пенсионния модел и в цялата осигурителна система. Вдига се минималният осигурителен доход, но максималният не се пипа. Съотношението между тях е нарушено. Второ – вдига се максималната пенсия, но максималният осигурителен доход не се пипа, т.е. нарушено е съотношението и между тях", обясни икономическият експерт.

Според Зайкова управляващите не искат да имат приходи в бюджета на НОИ:

"Само 3,8% ще нараснат приходите, а разходите са 5 пъти повече. Това означава, че централният бюджет е застрашен".

Зайкова коментира, че с поведението управляващите обричат на мизерни пенсии и бъдещите поколения, защото таванът на максималния осигурителен доход се задържа и не се пълни Сребърният фонд, който се пълни от приватизация, концесионни такси и излишъци:

"От 2016-а до 2019-а г имаше бюджетни излишъци, но нито стотинка не е влязла в този фонд", подчертава Зайкова.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Национал отказал да играе за България срещу Северна Ирландия

Скандал е разтресъл националния отбор по футбол по време на световните квалификации, пише "Блиц". Защитникът Страхил Попов се осмелил да постави условие на селекционера Ясен Петров. Той отсякъл, че иска да играе в първите два мача – срещу Швейцария (1:3) и Италия (0:2), и да пропусне гостуването на Северна Ирландия […]