Милен Керемедчиев: Срам ме е, че България се приравнява с Русия, Венецуела, Беларус

NetNews

САЩ наложи санкции на 6 физически лица и 64 фирми и организации в България по закона "Магнитски", а ЕП изпраща мисия в България. Какъв знак дава с това Вашингтон, какъв е отзвукът и какви са последствията? Коментар на Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи и журналиста Асен Агов.

Като български гражданин ме е срам, че България, като единствена страна членка на ЕС, върху която толкова мащабно се разпростират санкциите по закона "Магнитски", се приравнява с държави като Русия, Венецуела и партията на президента Мадуро, като Мианмар и хунтата, като Беларус. Това каза за предаването "Брюксел 1" по Bulgaria on air Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи.

Според него по абсолютно еднакъв начин се налагат санкции, както върху икономически субекти, така и върху политически лица. В изброените държави този закон е един и същ, не разпределя хората по някакъв друг признак, освен това, че има срастване на олигархията с администрацията, обяснява Керемедчиев.

"Така че, действията на закона "Магнитски", дали към България или към Мианмар са едни и същи – блокиране на сметки, забрана за влизане в страната и официално оповестяване, че тези хора са корумпирани“.

Според Милен Керемедчиев "България влиза в този срамен списък, от който не може да излезе. Колкото по-бързо органите на ЕС преразгледат случая с тази разяждаща обществото "Язва", толкова по-бързо ние ще можем да изчистим нашето име", казва бившият зам.-министър на външните работи.

"Нашите служби са мълчали и не са действали. Всичко, което се съобщава от американците, се възприема като публична тайна. Бездействието на службите, които събират тази информация, е характерен белег на управлението през последните 10 години на "слугинстване" към управляващото мнозинство, към правителството. Това представлява не служба на обществото, което плаща на тези служби, а е служба на определени хора", допълва Асен Агов.

Според него именно това е причината българската демокрация да бъде сбъркана и по-скоро клони към хибридна, "тъй като цялата държава е обърната в услуга на онези, които са на върха в държавната йерархия. Пропастта между гражданите и онези на върха е станала огромна", категоричен е Асен Агов.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Христо Проданов: Не може крадците да са по министерствата и да управляват

Какви ще бъдат последиците за България след санкциите от страна на САЩ? "Къде са били българските институции през всички тези години? Нали се сещате, че всички тези обвинения за корупция по високите етажи на властта, всичко ставало от лицата, споменати в доклада, не става без политическа подкрепа и политическо попечителство", […]