Минеков: Виждам телевизии, които се „хранят“ от всички министерства

NetNews

Медийното удобство се търси от пълноценно избраните правителства и парламенти, виждам телевизии, които се „хранят“ от всички министерства. Това каза служебният министър на културата Велислав Минеков в интервю за предаването „Преди всички“ по БНР.

„Имаме една огромна медийна зависимост от правителството, независимо какви са медиите. Това, което наистина ме потресе, е финансирането на частните медии, това са т.нар. медийни услуги. Видях с изненада, че не можем да говорим за частни медии в България. Всичките подобни се издържат от пари от държавата, средства от министерствата, от общините, от познати и непознати фондации, села, паланки, градове, музеи, хотели и ресторанти. Когато държавата е вътре, е смущаващо. Виждам телевизии, които се „хранят“ от всички министерства, получавайки по около половим милион от всяко министерство. Няма парламентарна партия, която да е била вътре в парламента, която да не е участвала навсякъде с една огромна сума. Смущаващо е. Тази информация е събрана по линия на Дирекцията за авторски права. Бях изключително изненадан, ужасно е“, посочи министър Минеков.

По думите му никога не е прилаган законът по отношение на тези, които не са подали декларациите си за собственост. „Има много, които не са подали. Целта е да нямаме неудобни медии. Недоволни от мен са медии, които са били удобни на предишното правителство и са останали недокоснати, но са били „хранени“ редовно. Те са били прехранвани от същите тези, които са извършили корупцията, а това се е случвало в Министерството и то в огромни размери. Има две финансови пътеки – европрограмите и националното подпомагане на медиите. Ако тези пътеки спрат, медийният пазар ще колабира и почти нищо няма да остане. Ние сме европейски рекордьори по брой радиостанции и телевизии и то за едно почти нещастно население от 7 млн. Има огромно количество партийни телевизии и Съвет за електронни медии, който се избира почти изцяло от парламента и два души в него се избират от президента. Можем ли да повярваме, че тези хора са независим орган? Трябва да има друг вариант за СЕМ, струва ми се, че законът не върви. Една от инициативите, които направихме, е за промени в ЗРТ и Закона за авторските права. Този закон трябва да бъде премислен, той е остарял и вреден. Очакваме парламент и да започнат промените, защото ситуацията така е нетърпима. Надявам се да има и обществено обсъждане, но то не винаги носи резултат“, заяви Минеков.

„Не може частна медия да бъде управлявана с подобен вид „хранилки“. Така всяко правителство ще се чувства удобно и ще бъде щастливо. Може би това е една от причините да сме 112 място по свобода на словото. Медийното удобство се търси от пълноценно избраните правителства и парламенти. Това е раздаване на държавни подкупи в огромни размери. Тези услуги за мен са подкуп. Министри се купуват тишина и удобство, купуват си величие. Никой не е видял какво става години назад. Никой не се в докоснал и възмутил от тази практика. Трябва законови ясни регулации. Нищо не е в състояние да ме притесни, да бъда притиснат или да бъда заплашен“, заяви министър Минеков.

Според него ще е нужен основен ремонт на държавността, но ще е нужно да променим и навиците. „Не трябва повече да мълчим, а трябва да говорим свободно. Не трябва да прикриваме и дребната корупция, а не само едрата. Много трудна ще бъде промяната на ниско ниво в тези отношения на услуги. За това ще е необходимо време. Държавата ще се промени, но навиците едва ли толкова лесно. Има много да се каже. Всичко, което не е казано през последните 12 години, сега може да се каже спокойно", допълни той.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Защо тази Impreza с железни джанти е толкова специална?

Интересна обява за бяло Subaru Impreza WRX STI от 2005 година се появи в интернет. Колата, която на пръв поглед не крие нищо специално и дори е оцветена в снежно бял цвят и разполага с железни джанти всъщност струва над 33 хиляди евро към момента. Екземплярът, който през 16 годишния […]