Министър Петков: В ДКК потъват огромни пари, обвързани по много интересен начин с ББР

NetNews

В Държавната консолидационна компания (ДКК) потъват огромни пари в неясни приоритети, изхарчени по неясен начин и обвързани по много интересен начин с ББР. Това заяви в ефира на БТВ служебният министър на икономиката Кирил Петков.

„Имаме структура, която дава възможност да се харчат 630 милиона без обществени поръчки. При първия проект, който видяхме в детайли, цените му са по 2 и по 5 изхарчени парите. Резултатът до този момент са 10 завършени язовира. Първият от тези 10 е този, който показахме, което за мен е харчене на пари без никакъв смисъл. Цялото това нещо е обвързано и с Българска банка за развитие, и с нашите пари“, допълни той.

Кирил Петков си обясни завишаването на цените с 2 или 5 пъти като корупция. Според него това не е просто непрофесионализъм.

Той обеща резултатите от проверката на ДКК да стигнат до прокуратурата. „Оттук-нататък трябва да се влезе в контрол на ББР така, че заемът към тази компания да бъде структуриран. Тези дружества потенциално да влязат директно в контрола на Министерство на икономиката, да се вкара абсолютна прозрачност и оттук-нататък да няма повече сделки без търгове и без обществени поръчки“, добави служебният министър.

Той уточни, че преди началото на проверката е имал среща с мениджмънта на Държавната консолидационна компания, откъдето са го уверили, че всичко е наред.

„Единственото, което ми казаха, беше, че знаят, че нямат уебсайт и ви обещаха, че до 1 седмица ще сложат уебсайт на компанията, защото до този момент не бях чувал нищо за ДКК, а това е огромна структура без уебсайт. Вече от седмица има уебсайт“, коментира още Кирил Петков.

Служебното правителство прави всичко възможно да не попаднем под санкции, увери Петков.

„Държавни компании, които имат странни практики като ДКК, могат много бързо да попаднат в листа, ако се разбере, че са изхарчили 300 милиона към фирми, които са свързани например с Делян Пеевски“, допълни той.

Служебният министър допълни, че изпитва съжаление към заместник-председателя на ГЕРБ Даниел Митов, тъй като в момента изглежда като адвокат на Делян Пеевски и Васил Божков.

„Преди това имах някакво уважение към него. Истината е, че в момента Министерство на финансите се опитва да направи така, че обсегът на „Магнитски“ да не попадне в държавните компании, които също могат да попаднат там. Представете си, че една от тези 6 компании, с които 600 милиона са се похарчили без обществени поръчки, е на г-н Пеевски. Шансът да попаднем под „Магнитски“ е огромен. Законът за корупция в България, Законът за КПКОНПИ е с много по-голям лист и обхват.

Министерство на финансите прави много по-ограничителен кръг от компании, само тези, които са директно свързани с Пеевски, и директните им съдружници, иначе рискът за икономиката наистина е голям“, обясни Кирил Петков.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Вдовицата на майор Терзиев към колегите му: Не спирайте да летите, макар и на счупените ни самолети

Вдовицата на загиналия ас от Пловдив майор Валентин Терзиев застана зад колегите му, които обвиниха политиците за гибелта на майора заради старите ни самолети и малкото летателно време. Димитрина Попова призова всички българи да не спират да изискват от управляващите. Ето и целия ѝ пост „Не исках точно аз да […]