Митрополит Киприан към Бойко Рашков: Внасяте в сърцата ни огромна болка

NetNews

"Думите на г-н Бойко Рашков, че родната ни Църква е сключила сделка с бившия премиер г-н Бойко Борисов, приемайки даренията от държавата, породиха чувства в сърцето ми, които няма как да не споделя".

Това написа вчера митрополит Киприан, след като служебният вътрешен министър Бойко Рашков заяви: „Борисов се кръсти навсякъде, където го видите и казва колко е набожен, но сега стана ясно защо са тези твърдения. Защото разчита на владиците. Осигурявал е средства за църквите, за някои митрополити. Но целта е сега в периода, когато сме изправени пред избори за Народно събрание на 11 юли, той да търси съдействие от тях. Борисов по такъв начин е сключил една сделка с Българската църква“.

"Ясно е, че политическият делник си има свои мерки, които са значими за прагматичните им апологети. Бездуховността обича да говори и го прави, за да ни напомни, че думите са знак за достойнство, само когато съдържат в себе си истина. Къде са доказателствата в гореспоменатите твърдения?", продължава Киприан.

"Няма такива! Няма и не може да има, защото Светият Синод на БПЦ – БП неотменно е отстоявал решението си, духовниците в диоцеза му да не членуват в никоя политическа партия и това е широко известно на обществеността ни. Нещо повече, родната ни Църква винаги се е стремяла да подаде ръка на всичките си верни чеда без да се съобразява с политическите им пристрастия. Огромна болка внася в сърцата ни, че служебният министър вменява вина в БПЦ, чиито духовници винаги предстоят пред Божия престол и се молят за правителството и христолюбивото ни войнство. Те целят явно да предизвикат негативни чувства към управляващия орган на БПЦ, клира и вярващите хора. Дали това е плод само на емоция или рефлексия и добре позната стратегия към вярата в не толкова далечното минало? И тогава атеистичната власт и ДС обвиняват Църквата и вярващите хора в изфабрикувани вини, за да постигат бездуховните си цели. И тогава други „демократи“ затваряха и избиваха духовници и интелектуалци, с лозунги за светло бъдеще. То не се осъществи и нямаше как, защото грехът няма битие, както и омразата бъдеще. Библейска истина е, че с неправда не може да се постигне правда. Слава Богу, че ние като чеда на тази прекрасна земя, имаме в наследство „думи за вечен живот“ / Йн. 6:67/. Те са стаени в духа на православните ни предци, които през векове на робство, на болки и страдания, по време на епидемии са се молили заедно в храма. Те са доказателството, че не трябва да рушим вековното единство между родната душа и духовността. Благочестивият държавник подкрепя вярата православна, а вярата православна крепи народа, защото Църквата не е само общност от духовници, а от целия благочестив православен народ. На вярващите сърца са и храмовете и манастирите. Това е и причината още веднъж да благодаря за дарените ни средства за възстановяване на прекрасния ни Шипченския манастир от Министерския съвет с министър-председател г-н Бойко Борисов. Завършвам с думите на преподобния ни отец Паисий Хилендарски, написани преди повече от двеста и петдесет години в „История славянобългарска“. Той казва „Сами себе си да се научим не можем, защото кратки са дните на нашия живот на Земята.“ За да бъдем разумни е нужно да черпим мъдрост и нравственост от православната ни вяра. Нашите деди чуха призива на този българин, доказал със страдалческия си живот любовта към род и отечество. Дано да надмогнем себе си. Нищо, че на някого този призив може да прозвучи патетично", завършва митрополит Киприан.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Явор Гечев: Мечката ще "опере пешкира" в угода на местен бизнес

Недоволство избухна след разрешението за отстрел на мечката от Белица, която нападна жена в района. Вчера пред МС се събраха хора в защита на животното. Притеснението им е, че законът отваря врати за порочни практики. "По този начин, издавайки разрешително, министерството дава възможност да се извършват своеволия с мечките в […]