МО: 186 000 евро неустойки от Москва за ремонта на МиГ-29

NetNews

Към момента България е получила почти 186 000 евро неустойки от „РСК МиГ“ за забавяне на изпълнение на договорите за поддръжка на българските изтребители МиГ-29, съобщава БГНЕС, цитирайки данни от МО по Закона за достъп до информация.

Всъщност военното ведомство е поискало от AO „РСК МиГ" неустойки общо в размер на 924 686,76 евро, от които до настоящия момент са изплатени 185 782, 05 евро.

Останалата част все още не е изплатена, тъй като към момента се извършва анализ на възникналите проблеми при изпълнение на договорите от AO „РСК МиГ", като се търсят възможности за тяхното разрешаване.

София сключи рамково споразумение с руската компания през 2018 г. То е на стойност 41,565 милиона евро със срок на действие 48 месеца. Споразумението включва доставка на имущество, ремонти на оборудване и на 4 броя двигатели РД-33, контролно-възстановителни работи на 3 броя учебно-бойни изтребители МиГ-29УБ и др.

По него се изпълняват пет договора за поддръжката на изтребителите МиГ-29. Три от договорите са сключени през 2018 г. и са изпълнени почти на 90% от руската компания, като най-напреднало е изпълнението по първия договор от 30 април 2018 г. – изпълнен на 99,43%. През 2019 г. са сключени още два договора, но работата по тях е в много начален етап, като по последния от 18 декември 2019 г. е на нулата.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Променят ограниченията за пътуванията

Европейската комисия предложи днес промени в ограниченията за пътуване по несъществени поводи. Предвижда се предложението да бъде обсъдено от Съвета на ЕС в следващите дни. Комисията предлага държавите от ЕС да взимат предвид при определянето на противоепидемичните мерки напредъка на кампаниите за ваксиниране и развитието на епидемичната обстановка по света, […]