Над 1 млн. лв. трябва да плати НЕК за съхранението на оборудване за АЕЦ „Белене“

NetNews

Нови близо 1 милион и 119 хиляди лева без ДДС ще трябва да плати Националната електрическа компания за съхранението и преконсервацията на доставеното оборудване за проекта АЕЦ „Белене“ през следващите две години и половина.

Преди дни НЕК е избрала за изпълнител на дейностите руската компания „Атомстройекспорт“ и предстои решението да влезе в сила, съобщиха от НЕК в отговор на запитване на „Хоризонт“.

След като преди време в страната ни бе докарано оборудването за двата блока на проекта АЕЦ „Белене“, който в момента отново е спрян този път по думите на служебния министър Андрей Живков „временно заради Ковид-заразата“, се наложи то да бъде съхранявано на площадката на бъдещата централа.

Първият договор на НЕК за извършване на дейности по преконсервация на доставеното оборудване е от края на 2018 г. и е изтекъл в края на миналата година.

Сега се сключва нов договор с руската компания „Атомстройекспорт“, който предвижда до края на 2023 година над 2300 отделни части и изделия да бъдат преконсервирани.

В рамките на договора ще бъдат направени проверка и контрол на местата, където се извършват дейностите, изпълнението на технологичните операции по преконсервация, както и на условията за съхранение на оборудването.

До края на тази година ще бъдат изплатени над 280 000 лева, а през следващите две – по над 400 000, като сумите са без ДДС. Цената е фиксирана за цялото време на действие на договора.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Xiaomi Mi Watch е смарт часовник, особено подходящ при спортуване

Xiaomi Mi Watch се кани да покори пазарите за смарт часовници с правилното съотношение технологии-цена. Като това е обещанието, дадено от производителите, предлагайки часовник, който може да направи почти всичко, което Apple Watch прави, но за два до три пъти по-евтина цена. Xiaomi владее перфектно формулата на пазара на смартфони. […]