Над 1 100 собственици на гори искат да ги продадат на държавата

NetNews

1124 собственици на малки частни гори са поискали да ги продадат на държавата – съобщават от Министерството на земеделието, цитирани от БНР. Държавните горски предприятия разполагат с 2 млн. лв бюджет за изкупуването на имотите . Предстои двумесечен срок за преглед на документите и офертите, след което сделките ще бъдат финализирани.

Частните гори у нас на площ 4 милиона декара, което е около 10 на сто от всички горски територии. Част от тях обаче са маломерни парцели, които нито могат да бъдат управлявани, нито опазвани от собствениците си. Затова държавата им предлага да ги изкупи.

За трети път държавата обявява такава кампания. През 2016-а и 2020 година бяха изкупени близо 3000 декара гори.

Заради завишения интерес тази година правилата са променени – ще се купуват имоти с максимална площ 30 декара; ще бъдат допустими имоти и под един декар; няма да се купуват гори, които през последните две години са били обект на замяна или покупко-продажба.

Най-много са желаещите да продадат горите си в северозападна България, а най-малко – в Шуменско.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Масово "клане" на автомобилни гуми в Ловеч

Нарязаха гумите на десетки автомобили в Ловеч, предаде NOVA. Всичко това се е случило за една нощ – събота срещу неделя. Гумите са прободени с нож на много места. Общо 26 коли са пострадали, като повечето им собственици са поправили щетите. Колите са били паркирани пред жилищни сгради на три […]