Над 5 хил. нарушения на строителни обекти са засечени само през декември

NetNews

5092 нарушения по строежите в страна са констатирани само през декември след проверка, разпоредена от Върховната административна прокуратура. Тя беше провокирана от инцидент на строителен обект в района на столичния пазар "Димитър Петков", при който загина един работник, а няколко други пострадаха.

От близо 6 000 нарушения 3792 са свързани със здравословните и безопасните условия на труд, информират от държавното обвинение, като се позовават на доклад, изготвен от Главната инспекция по труда.

Става дума за използване на необезопасени скелета, работа без лични предпазни средства, в това число и за падане от високо, както и липса на контрол. В резултат на проверката на 54 души са съставени актове за неизползване на средства за лична защита.

Заради груби нарушения пък са съставени 56 акта за спиране на строително-монтажни действия.

Проверяващите са попаднали на 127 души без сключен трудов договор, а в един обект е работело непълнолетно лице, за което е сезирана Софийската районна прокуратура.

Инспектори от ДНСК специално са проверили 6 строителни обекта, за които е имало данни за инциденти с пострадали и загинали.

Съставени са били 6 акта на виновни лица и 5 наказателни постановления в размер на 51 500 лева за неспазване на правилата на безопасност на труда, информират още от прокуратурата.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Почина бившият фронтмен на Children of Bodom

Фронтменът на Children of Bodom и един от най-известните китаристи в света – Алекси Лайхо, е починал, съобщиха неговите издатели Napalm, цитирани от радио Тангра. Лайхо е издъхнал в дома си в Хелзинки, Финландия, едва на 41-годишна възраст. Не се съобщават причините за смъртта му, но през последните години циркулираха […]