На 7 юни 1988 г. Имаме втори космонавт

NetNews

На 7 юни 1988 г. е изстрелян "Союз ТМ-5" с втория български космонавт Александър Александров.

Командир на полета е Анатолий Яковлевич Соловьов. Мисията продължава до 17 юни.

По време на полета извършва над 50 успешни научни експеримента, включително изпитание на български храни за космонавти.

По време на полета е осъществен телемост на космонавтите с тогавашния лидер на държавата Тодор Живков, предаван директно по Българската национална телевизия.

Александър Александров завършва Военновъздушното училище като летец-инженер през 1974 г. До 1978 г. служи в 22 изтребително-бомбардировъчен полк в Безмер, Ямболско.

През 1977 г. Александров e подбран за космонавт във втората група от програмата „Интеркосмос” заедно с Георги Иванов. На 1 март 1978 г. пристига в Центъра за подготовка на космонавти за преминаване на обща космическа подготовка. Готви се за космическия полет през 1979 г., при който е дубльор на Георги Иванов.

През 1983 г. завършва аспирантура в Института за космически изследвания към Академията на науките на бившия СССР в Москва. Получава научна степен „кандидат на техническите науки” (сега доктор).

Александров е военен летец първи клас, заслужил летец, летец-космонавт на Република България. През 2002 г. е удостоен с военно звание бригаден генерал, удостоен с орден „Стара планина”. В сянката на Александров завинаги остана неговият дубльор космонавт-изследовател Красимир Стоянов. Той напусна армията през 2008 г. като полковник в щаба на ВВС.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Можеше ли да се предотврати катастрофата край Микре с 5 жертви

"Четири жертви взе само в неделя път I-4 край Микре в зоната, известна като Отсечката на смъртта. Инцидентът е поредният на това място на пътя София – Варна и ясно показва, че взимането на мерки трябва да е в спешен порядък!", написаха в своя позиция от Европейския център за транспортни […]