Нинова: Защо Борисов не иска пари от концесионера на летище „София“?!

NetNews

Питаме Борисов вярно ли е, че Министерски съвет се готви да отложи изпълнението на задълженията на концесионера на летище "София" с 10 години, но не и на правата му. Това попита лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на група.

Какви са плановете на концесионера за летище София? Какви са плановете на концесионерът "Соф Кънект" за летище София за следващите 35 години? Вчера беше подписан договорът от транспортния…

Прочети повече В началото на декларацията си Корнелия Нинова обвини ГЕРБ, че залагат мини след себе си.

"Става дума за концесията на летище "София", стратегически обект за националната сигурност на България", каза Корнелия Нинова. Тя припомни действията на БСП по темата през годините. "Правителството сключи тази сделка и самодоволно се похвали колко е изгодна за страната. През май 2020 г. концесионерът потвърди офертата и ангажиментите си по договора за инвестиции, работни места и инфраструктура. Сега имаме въпрос към премиера Борисов.

Вярно ли е, че въпреки това потвърждение на ангажиментите Министерски съвет се готви да отложи изпълнението на задълженията на концесионера с 10 години, но не и на правата му, защото ако е така се получава следното: концесионерът ще влезе във владение, започва съкращаване на работници, ще се повишат летищните такси, които ще плащат пътниците. Ето защо края на октомври на 2020 г. изпълнителният директор на столичната аерогара издаде заповед. От нея става ясно, че такса пътник например по международна линия се увеличава от 7 евро на 11, което е над 60 %", каза още Нинова. По думите ѝ 10 години концесионерът ще печели и 10 години няма да направи 1 лв. инвестиции.

"Ето този случай може да е емблема на управлението на Борисов", посочи Корнелия Нинова. Според нея правителството прави нов подарък на фирмата като отлага задълженията ѝ за още 10 години. Тя попита на колко малки фирми са отложили задълженията заради коронавирус кризата.

"На нито една разбира се, но осигурявате на големите, на концесионерите, които в тази криза трябва да помагат – отлагане на задълженията. Какво се получава – на малките, на средните самоосигуряващите се българи да вземат кредити, на големите да увеличават таксите на хората и да не си плащат задълженията. На големите привилегии, на малките задължения и кредити", заяви Нинова, цитирана от Фокус. Тя обясни, че ето този модел БСП иска да промени, в който скрито и задкулисно малцина се облагодетелстват.

"И още – промяната ще бъде такава. Обектите от значение за национална сигурност няма да се отдават на концесия, както е в модерна и икономически развита Европа. Те ще се стопанисват и управляват от държавата без да се крадат, а приходите от тях ще се ползват от българските граждани", допълни още лидерът на БСП.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Защо износените амортисьори в съвременната кола са много опасни?

Колата на привидно равно място губи контрол, отказва да се подчинява на волана, а на таблото започват да мигат многобройни лампи. В съчетание с прекаленото доверие в електрониката и полузабравените ни умения за шофиране, това може да стане причина за инциденти, а понякога и много тежки. Истинската причина за такова […]