Нинова: Може да се наложат промени в Изборния кодекс в последния момент

NetNews

Парламентарните избори няма да са традиционните и типичните като кампания и начин на провеждане. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването "Неделя 150" по БНР.

Лидерът на БСП коментира и обявената от президента дата за парламентарните избори.

"28 март е възможната по Конституция дата, тя е решение на президента. Ние се отнасяме с уважение към това предложение на президента. Това е негово конституционно право", заяви още Нинова.

Според нея ниската избирателна активност не е в полза на България.

"Ниска избирателна активност означава слаба легитимност на партиите, които ще влязат в парламента. Много хора биха останали непредставени в парламента, което ще създаде може би по-ниско доверие в следващия парламент.

По думите ѝ това е голям и държавнически въпрос. "Ние винаги сме призовавали за висока избирателна активност", заяви още лидерът на БСП.

Тя прогнозира, че може да се наложат промени в Изборния кодекс в последния момент.

"Чувам го най-вече и с внимание слушам анализатори и политолози, социолози, външни експерти, които смятат, че може да се наложат", каза още Нинова.

Тя подчерта, че БСП държи на машинното гласуване.

Предложеният от управляващите Национален план за възстановяване и развитие представлява проекти на парче, категорично заяви Корнелия Нинова.

"Правителственият план за възстановяване не предлага реформи, няма стратегическа визия за 10 години напред, а проекти на парче – останали от предишно оперативни програми. Няма гаранции за спиране на течове на европейски пари. Това крие рискове за България, защото може да не се отпуснат тези пари от ЕС".

"Това са пари срещу реформи – спазване върховенство на закона, т.е. борба с корупцията, да не се крадат европейските средства, да са ориентирани към зелена икономика и дигитализация, изтъкна тя.

"Рано е да говорим за коалиции. Ние сме единствената партия с готова програма, обсъждана и приета на партийните ни форуми програма, презентирана в цяла България. Чакаме другите партии да представят програмите си с визия за управление на страната. Досега никой не ги е сложил на масата", каза още лидерът на БСП.

По думите ѝ е важно не само кой ще управлява България, а какво ще направи.

Лидерът на БСП подчерта, че е необходим цялостен план за различно управление, който не е с хоризонт до изборите, а да е стратегически проект за управление години наред, който да се изпълнява от няколко правителства.

Нинова беше категорична, че алтернативният план, предлаган от БСП, ще стигне до всеки гражданин.

"БСП предлага сериозна реформа в здравеопазването и планът е съчетан с пресичане на корупция, значително облекчава икономиката откъм бюрокрация и е ориентиран към хората. Предлагаме модерно държавно управление, базирано на дигитализация", каза още Нинова.

Нинова подчерта, че не е отказана регистрация в съда на БСП след последния ѝ Конгрес: "Никой съд не ни е отказал регистрация. Документите са внесени и чакаме първо дело следващата седмица. Нито са ни връщани, нито ни е отказвано. Не очаквам проблеми, мисля че всичко по документите ни е наред".

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Ето кое е най-фаталното за разпространението на COVID-19

"Първата група за ваксинация трябва да са медици и учители, за да можем да пуснем спокойно учениците на училище, след тях веднага трябва да са хората над 65 години", каза доц. Светлана Велизарова, началник на детската клиника в белодробната болница “Св. София”, предаде БНР. "Ваксината се препоръчва за възраст 40+, […]