Общественикът Салих Трончов за ФАКТИ: Призовавам мюсюлманите в България да подкрепят партиите на протеста

NetNews

Преди няколко дни в Анкара председателят на Движението за права и свободи – Мустафа Карадайъ, сътвори сериозен гаф, ако приемем, че преводът от турски е абсолютно коректен. Той заяви: „Турция е нашата родина“, вероятно опитйваки се да говори от името на мюсюлманската общност в България, която в целостта си далеч не чувства нещата така. И това личи от словата на днешния ни събеседник. Салих Трончов бе ходжа на село Магерово, но заради гражданската си активност срещу ужасяващото управление на ГЕРБ бе освободен от тази длъжност.

Г-н Трончов председател на Обществения съвет към училището в Магерово, а от ФАКТИ, освен за гафа на ДПС председателя, разговаряхме и по друго теми като пасивността на партиите на протеста в смесените райони и бъдещето на България.

– Г-н Трончов, да започнем от пътя, за който жители на Магерово, Абланица и Цветино се борехте години наред. Каква е ситуацията по този казус към момента?

– Ситуацията към момента е, че пътят Цветино-Велинград вече е асфалтиран и направен с високо качество. Проведохме изключително тежка битка, но успехът не закъсня – вече имаме път.

– Кой според Вас разпореди най-после да бъде направен въпросният път?

– Това е в юрисдикцията на бившия премиер (б.р. пътят е бил направен към края на управлението на ГЕРБ). Ние знаем, този, който е стопанин на хазната, от него зависят тези неща. Така че да – бившият премиер Борисов. Но всичко това се постигна благодарение на обществения и медиен натиск, иначе още 100 години щяхме да караме така.

– Казвали сте, че Борисов стои зад отстраняването Ви като ходжа на село Магерово, и то именно заради Вашата гражданска активност.

– За първи път в най-новата ни история премиер поисква от по-големият си брат в лицето на ДПС да бъде поискана от районното мюфтийство оставката на действащ имам за това, че е изразил гражданска позиция. Това е почерк не на демокрация, а на диктатура. Затова мюсюлманите, които гласуват за тези партии, трябва да знаят кого подкрепят и срещу какво застават. Нека разумът да надделее!

– A сега за политическите неща, които от една страна са встрани от първия въпрос, от друга обаче са пряко свързани с него. Споделихте ми, че партиите на протеста са подарили смесените райони на ГЕРБ и ДПС. Как буквално да разбираме това?

– Поглеждайки листите на партиите на протеста, аз не виждам почти никакво представителство на малцинствата. Няма никакви политика в тази посока, те не приемат нашата подадена ръка, която висеше както за 45-ия Парламент, така виси и сега за 46-ия Парламент. След като нямаме представители и след като няма политика на новите партии към малцинствата и смесените райони като цяло, това означава, че те ни поднасят на тепсия на Движението за права и свободи и ГЕРБ. Въпреки всичко, около 200 000 гласа имат, аз също гласувам за демократичните партии. Визирам партията на Слави Трифонов, „Демократична България“, Изправи се! Мутри вън!“ и т.н. Те получават, както казах, над 200 000 гласа от мюсюлманската общност в България.

– В Пазарджик видях, че наистина няма нито един представител от турския етнос, но пък в Кърджали е Вилдан Байрямова от „Демократична България“, а Мустафа Емин, който е от същото обединение, е в Благоевград и Смолян.

– Вижте, моите уважение и към г-жа Вилдан Байрямова, която познавам като репортер, и към г-н Емин, когото също познавам, имахме разговор. Г-жа Байрямова не успя да влезе в 45-ия Парламент и най-вероятно няма да успее да попадне и в 46-ия. На г-н Емин му пожелавам успех, но като гледам подредбата на листите най-вероятно ще остане извън парламентарната зала.

– Да, той е на последно място и в двата МИР-а, в които е попаднал като кандидат.

– Това е показателно. Ние виждаме, че дори в служебния кабинет, който аз много уважавам и ценя, няма нито един представител на малцинствата. Нито министър, нито заместник-министър. Показателно е, че това е ухажване на Движението за права и свободи, което не се приема с голямо доверие от страна на малцинствата. Въпреки всичко, аз участвах на протестите и продължавам да твърдя, да подкрепям и да призовавам мюсюлманите в Република България да подкрепят партиите на протеста, за да може да се излъчи мнозинство в 46-ия Парламент на Република България, което да крепи следващата власт.

– Имате ли информация за това, че във Вашия район ГЕРБ и ДПС натискат хора да гласуват за тях или пък купуват гласове?

– На всички избори това го има. Те дори не го правят скрито, те го правят открито. Защото дори и да подадеш сигнал, просто на този етап нямаше кой да ти обърне внимание. Хората са отчаяни. Ако не вземеш пари, ако не се подчиниш, това означава, че ти отказваш подкрепа за тази политическа партия и те ти почернят дните.

– Но сега на служебното правителство може да се подаде сигнал. Ръководството на МВР е вече друго, така че може би ситуацията е по-различна отпреди.

– Вижте, това се извърша от кметове, кметски наместници, които буквално купуват гласовете в самите кметства. Няма кой да подаде сигнал. Никой не би си сложил главата в торбата, защото доверието в системата все още е изключително ниско.

– Конкретно за ДПС. Ако приемем, че преводът е действително верен, как приемате изказването на Мустафа Карадайъ: „Турция е нашата родина“?

– Самата дума „родина“ означава държавата, в която ти си се родил и държавата, в която ти си израснал, държавата, която те е образовала. Г-н Карадайъ най-вероятно е бил войник и е полагал войнишка клетва. Родина означава точно това място – там, където са тленните останки на нашите деди. А те лежат в земите на България, това е нашата родина. Ние може да наречем Турция втора майка след Възродителния процес и имаме изключително уважение към Турция и като съсед, и като традиционен ислям. Изобщо ние имаме добрите взаимоотношения, но аз твърдя, че това, което направи г-н Карадайъ, е изключително голям скандал. Но също твърдя, че това е реторика на Движението за права и свободи винаги по време на избори. Това е реториката на ДПС винаги по избори. Помните как партия АТАКА окървави петъчната молитва пред Баня Баши преди години, за да стабилизира електората на ДПС. Помните също, че Лютви Местан, след като напусна Движението за права и свободи, беше изкарал документ, от който ставаше ясно, че ДПС е финансирала въпросната партия АТАКА. Както преди години, днес по същия начин реториката на ДПС цели етническо напрежение и конфронтация между гражданите на България и създава тежки разделителни линии. Това е нещо, което ние няма да допуснем

Движението за права и свободи прокарва чужди интереси, и по-скоро не турски, колкото руски интереси в България. Така в грях бе заченато Движението за права и свободи и 30 поредни години тази партия не работи в интерес на България, нито в интерес на мюсюлманите в България. Напротив – те буквално изсмукват живеца на мюсюлманската общност в България, превръщайки я в жив щит срещу останалото население в страната. Това е скандално и недопустимо и аз смятам, че това може да бъде счетено за престъпление спрямо човечеството.

– Има ли основания и трябва ли ДПС да бъде забранена?

– Аз смятам, че думите на Мустафа Карадайъ доказаха, че ДПС е етно-религиозна партия, която противоречи ударно на текстове в Конституцията на Република България. Също така смятам, че ние не трябва да бъдем капсулирани в една определена политическа партия и да бъдем използвани, за да може държавата да бъде източвана – както се източва чрез студения резерв. Ние много добре знаем кой е д-р Ахмед Доган, знаем неговото минало и настояще.

Движението за права и свободи няма как да бъде забранена със закон. Спомняме си, когато БСП поиска от Конституционния съд да бъде дадена заявка дали е конституционно издържана и един глас в повече допринесе ДПС да бъде конституционно призната българска партия. Тази партия негласно, с нейните действия и капсулирането на мюсюлманите, противоречи на Конституцията на Република България. Да не говорим за превзетите мюфтийства в определени райони на България.

– Да разбирам, че ако е възможно да се случи, Вие по-скоро сте „за“ за забрана на Движението за права и свободи?

– Думата „забрана“ няма как да бъде използвана, защото тя е много силна. По-скоро има друг начин. Ако българското население масово гласува на 11 юли за партиите на протеста, за демократичните партии, то високата избирателна активност ще даде ниска легитимност на Движението за права и свободи и е твърде възможно тя дори въобще да не влезе в парламента. По този начин тя ще бъде демократично освободена. За мен ГЕРБ и ДПС по този начин ще останат в черните страници на българската политическа история под заглавието „Позорът на един провал“.

– Оптимист ли сте за бъдещето на България?

– Аз съм оптимист още от протестите, които аз подкрепях и в които участвах. Бях и на трибуната, държах реч пред българските и европейските медии. Така че, оптимист съм, но ако партиите „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“, които аз силно подкрепям и надеждата ми е в тях, „заченат в грях“ следващото правителство, тоест с подкрепа на Движението за права и свободи и ГЕРБ – гласна или негласна, това ще бъде началото на политическия край за новите политически партии и те ще се сринат за няма и мандат. ГЕРБ и ДПС са токсични партии, прокажени партии! Всяка партия, която се докосне до тях, страда. БСП са най-опарени от това и много добре знаят как се случват нещата. Съюзът ли се с ГЕРБ и ДПС, това ще бъде краят на тези нови политически партии, защото народът буквално ще измете от улицата това ново статукво, което би се задало.

– Сам споменахте БСП. Ако те подкрепят едно правителство на партиите на протеста, бихте ли приели тяхната подкрепа?

– Разбира се, че бих я приел. Относно Българската социалистическа партия аз искам да заявя ясната си позиция, че е нормално, когато г-жа Корнелия Нинова прочисти БСП от старите комунисти, партията да преживее лек крах. Когато вкараш нови лица, това е нормално, нормален период. И така е много по-добре, защото те бяха ярка опозиция. Да, те подкрепиха главния прокурор на републиката, в много неща те участваха, най-вероятно това са тайни договорки. Като цяло обаче те се държаха като конструктивна опозиция и смятам, че ако не достигат гласове е по-приемливо партиите на протеста да получат подкрепа от Българската социалистическа партия.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Криминално проявен сливналия задигнал 80 000 евро от транспортна фирма

Криминално проявен мъж от Сливен е задържан за кражба на 80 хиляди евро от транспортна фирма, съобщиха от ОД на МВР-Сливен. За по-малко от 24 часа криминалисти на РУ-Сливен са разкрили кражбата, след получен сигнал на 16 юни от 46-годишен мъж. По подозрение за извършеното престъпление е установен мъж на […]