Общинският съвет в Несебър е позволил на местен общинар да строи висока сграда до морския бряг

NetNews

Жители на Свети Влас ще сезират прокуратурата за решението на Общинския съвет в Несебър, което позволява издигането на висок строеж на метри от морето в Свети Влас.

Недоволството им е породено и от решението на общинските съветници към въпросния терен на площ от 1066 кв.м., където ще се изгражда бъдещата сграда, да бъде преотстъпена част от улица от близо 240 кв.м, която досега се е ползвала за общински паркинг.

В писмо до медиите от Инициативния комитет, обявил се против взетото решение на местните власти, съобщават, че ще сигнализират прокуратурата и за наличие на конфликт на интереси. В него се посочва, че случаят засяга общинския съветник от Несебър Костадин Нищелков, чиято фирма е собственост на въпросния терен. Така с решението на Общинския съвет дружеството на Нищелков получава "зелена светлина" да издигне сграда с височина до 15 метра на крачки от морския бряг, поясняват от Инициативния комитет.

Те информират, че сигнал ще бъде подаден и до Областния управител на Бургаска област проф. Мария Нейкова с настояване за проверка на законността и правилността на взетото решение на местните власти. Според Инициативния комитет, с приетото решение не се удовлетворяват обществени интереси на жителите на Община Несебър, а частните интереси на един общински съветник. От комитета подчертаха, че се обявяват против презастрояването на българското Черноморие и настояват компетентните органи да извършат обстойна проверка на законността на взетото решение.

"Споделям притесненията на жителите на Свети Влас, защото всяка една промяна водеща до увеличаване на нормативните градоустройствени показатели, ще доведе до презастрояване на територията. Свети Влас представлява климатичен морски курорт от местно значение и в този смисъл застрояването следва да бъде съобразено с нормативно определените параметри", каза кметът на Свети Влас Иван Николов, цитиран от БТА.

Той добави, че от Инициативния комитет в кметството е постъпила и протестна подписка срещу решението на общинските съветници, съгласно което се приобщава част от общинска улица в Свети Влас към частен терен, където въпросният инвеститор е планувал да издига висока сграда. Кметът смята, че строителството в градовете трябва да е устойчиво и в унисон с Общоевропейската стратегия за устойчиво градско планиране.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Бивш играч на Левски стана шампион на Австралия

Бившият футболист на Левски Нуно Рейш стана шампион на Австралия с отбора на Мелбърн Сити. Във финалния сблъсък тимът надигра с 3:1 ФК Сидни и се поздрави за първи път в историята си с трофея. Нуно Реиш игра цял мач за Сити и бе много силен в центъра на защитата. […]