Плаващи сметища по Дунав край Русе

NetNews

Придошлите реки отново изкараха на дневен ред темата с боклука. За плаващи сметища по Дунав край Русе сигнализираха наши зрители. От няколко дни реката повишава нивото си и отпадъците, хвърлени по бреговете, вече са във водата.

Екипът на NOVA се натъкна на интересен казус при проверката коя институция отговаря за издаването на препоръки и да се грижи за почистването на река. От Регионалната екоинспекция заявиха, че това би трябвало да е Областната администрация. Оттам пък обясниха, че боклуците са във водата, така че за тяхното почистване би трябвало да се погрижат собствениците или ползвателите на понтоните. Там, където няма такива – Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав. Те пък заявиха, че тяхна грижа е само плавателният път.

Оказва се, че хората от туристическо дружество „Пристъв” правят по няколко акции за почистване на реките в региона.

„Опасност има дотолкова, доколкото в отпадъците има вредни вещества. Основно намираме просто купища от пластмаса, които засядат на различни места по реката, най-вече на островите. Това е много неприятна картина”, обясни Михаил Михов.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Ваксинират срещу COVID-19 първия служител на ЦИК

Започва ваксинацията с пристигналата вчера ваксина на Оксфордския университет и AstraZeneca. Имунизиран с препарата ще бъде днес и член на Централната избирателна комисия. Изборната администрация попадна в по-ранна фаза на процеса заради предстоящите парламентарни избори на 4 април. Имунизациите с ваксината на AstraZeneca ще започне в УМБАЛСМ “Пирогов”, а по-късно […]