Подновяват издирването на черната кутия на падналия Миг

NetNews

След прекъсване на издирването на катастрофиралия изтребител МиГ-29 на 14 юни заради лошо време, продължава събирането на информация и анализирането ѝ, съобщиха от пресслужбата на военния флот във Варна. Основната цел е да бъде прецизиран районът на катастрофата. Метеорологичната прогноза е благоприятна и операцията се очаква да бъде подновена още от ранните часове, допълниха от ВМС.

В нея ще участват минният ловец "Цибър" и екип, и оборудване на фирма "Хидроремонт" ООД. Два катера на флота ще бъдат в готовност да се включат при необходимост. Ще бъде изследван район с площ 3,5 квадратни километра, за който анализите показват, че има голяма вероятност да е мястото на катастрофата. Основната цел е да бъдат открити части от самолета, което пък ще послужи за откриването на черната му кутия.

В тази връзка командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов се очаква да даде пресконференция с актуална информация, съобщиха от Министерството на отбраната. Пресконференцията ще се състои от 14.00 ч. в Щаба на Военноморските сили.

Инцидентът с падането на военния самолет МиГ-29 стана на 9 юни при изпълнение на тренировъчна задача над морската акватория на България.

Веднага първо стартира операция по търсенето и спасяването на пилота на изтребителя, която за съжаление приключи трагично. При издирването се установи, че майор Валентин Терзиев е загинал.

След това това продължиха действията по издирването на „черната кутия“ на падналия в морето МиГ-29. Освен корабите от Военноморските сили (ВМС), в издирвателната операция участваха с оборудване и екипи на Института по океанология към БАН, както и специализирани фирми.

В хода на операцията бяха открити голям брой подводни цели, но след проведено обследване на по-големите от тях с дистанционно управляеми подводни апарати се оказа, че те не са части от самолет.

Заради неблагоприятните хидрометеорологични условия в Черно море за търсене и последващо класифициране на откритите контакти от малките плавателни съдове в района на операция, в неделя обследването се извършваше само от минен ловец Цибър. Поради по-нататъшното влошаване на времето, беше взето решение за временно прекъсване на изпълнението на задачата.

Предстои да стане ясно докъде е стигнала операцията по издирването и има ли нова информация.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Дете се бори за живота си, смазано от футболна врата

3-годишно дете се бори за живота си в пловдивската УМБАЛ "Свети Георги", след като върху него е паднала врата на футболно игрище в асеновградския кв. "Долни Воден". Въпреки че инцидентът е станал още на 3 юни, за него стана ясно едва вчера по време на заседание на Общинския съвет на […]